" Ulični" umetnici

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

" Ulični" umetnici

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:43 am


Zašto je ulično muziciranje u centru pažnje mnogih ljubitelja umjetnosti? Važno je napomenuti da se mnogi muzičari makar jednom u životu odluče za potez koji im može donijeti više pozitivnih iskustava nego bilo koji koncert u prepunoj sali. Direktan kontakt sa publikom koja cirkuliše oko izvođača, performans u masi, iskreni aplauzi ljudi kojima vaš instrument i(li) glas tjera suze na oči, osmijeh na lica, da zaigraju, možda čak i odu jer im je sve to isuviše emotivno…

Za njih se vežu nazivi poput: žongler, špilman, svirac, skomrah, gudec, sviralnik, praskavnik i drugi. Osim što su se bavili sviranjem, oni su narod zabavljali i pjevanjem, igranjem i cirkuskim vještinama. Crkva, koja je zabranjivala ovaj vid muziciranja, proganjala je svirače i upravo zbog toga su dobili naziv „putujući” muzičari. Danas u svijetu postoji više stotina hiljada putujućih muzičara (ili onih koji ne mijenjaju mjesto na ulici), koji, iako ne rade za vladare na dvorovima i ne proganja ih crkva, imaju problem sa pribavljanjem dozvola za ulično muziciranje i često „ratuju“ sa organima vlasti.

Dozvola za ulični performans. Svaka zemlja naše planete ima drugačije uređen zakon koji se odnosi na uličnu umjetnost. Naprimjer, u Kopenhagenu (Danska) dozvoljeno je sviranje na ulici bez odobrenja ako sastav nema više od tri člana (u suprotnom, potrebno je podnijeti molbu i popuniti aplikaciju za dozvolu). U SAD-u je zakon drugačiji od grada do grada. U Čikagu i Bostonu svirači izlaze na audiciju i moraju da posjeduju dozvolu, dok je u Njujorku dozvoljeno muziciranje bez polaganja „prijemnog ispita“ za ovu specijalnu školu. U Beču (Austrija) dozvola je potrebna za sviranje u prvih šest okruga, a da bi svirač dobio ovaj vrijedan papir, potrebno je da popuni prijavu i uplati oko 6,5 evra (više informacija možete pronaći na sajtu: https://www.wien.gv.at/english/e-government/business/events/streetperformances.html). U Melburnu (Australija) situacija je slična kao u Beču, ali se uz apliciranje ne uplaćuje nikakav novac, dok je sidnejska komisija odredila da se za tromjesečnu dozvolu plati 13, a za godišnju čak 47 australijskih dolara. Beogradska komisija izlazi u susret izvođačima i ne naplaćuje apliciranje, ali je za sviranje na ulici ipak potrebna dozvola. Ona se dobija tako što se nakon dostavljanja tražene dokumentacije muzičar pozove na audiciju i, poslije nekoliko nedelja, njegovo ime se nađe (ili ne nađe) na rang listi uličnih svirača.


_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 34560
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: " Ulični" umetnici

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:43 am

Ulično muziciranje

Festival uličnih svirača. Srbija postaje zanimljiva destinacija brojnim strancima i zbog sve posjećenijeg Festivala uličnih svirača, koji se u Novom Sadu održava od 2001. godine, a gdje se skupljaju umjetnici iz cijelog svijeta. Kako kažu: „Na festivalu ne učestvuju samo umetnici kojima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života, već i autori koji su svojim trudom i zalaganjem afirmisali svoju umetnost. Ideja da umetnike ne delimo na ’ulične’ i ’etablirane’ proizilazi iz uverenja da umetnost uvek pripada i ulici bez obzira na faze kroz koje prolazi. Tako je Festival uličnih svirača jedino mesto na kojem mogu da se nađu vrhunski muzičari i potpuni amateri! Od početka novog milenijuma, i glavni grad Vojvodine stoji na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umetnosti, a posećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači sveta, kao i umetnici koji nastupaju na drugim prestižnim festivalima Evrope i šire.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 34560
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu