Svetislav Basara

Strana 4 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4

Ići dole

Svetislav Basara

Počalji od Mustra taj Sub Maj 12, 2018 1:21 pm

First topic message reminder :Kultna knjiga koja predstavlja veliki zaokret u srpskoj prozi.

Sticajem okolnosti, suspregnutih sa zapadnjačkom crtom našeg bića, našli smo se u situaciji da, istorijski posmatrano odnedavno, trpimo teret jedne istorije koja nama ne pripada, koja je uvezena iz pukog pomodarstva ili, pre, iz megalomanije. Nama je nametnuta jedna istorija za koju zapad nije imao smelosti, a za koju mi – u dubinama duša – nemamo afiniteta.

„Fama o biciklistima je istovremeno istorijski kalambur i izuzetno ozbiljna analiza istorijskih zbivanja, filozofsko-religijski traktat i parodija ideološkog mišljenja, mešavina stvarnog i nestvarnog, poigravanje sa celokupnim književnim nasleđem i razbijanje pripovednih strategija. I to je samo deo onoga što se nalazi u almanahu posvećenom ‘tajni’ Evanđeoskih biciklista Ružinog krsta… Neke knjige vremenom stare, neke se podmlađuju, neke ostaju neizmenjene. Samo retke, a njih je doista mali broj, uspevaju da primoraju stvarnost da se promeni i prilagodi onome što u tim knjigama piše.“ David Albahari

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66552
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole


Re: Svetislav Basara

Počalji od Mustra taj Sub Maj 12, 2018 1:42 pm
Arch. Mihailo Jovanović

OBJEKAT: BOLNICA »GRAD VAVILON VELIKI« TEHNIČKI OPIS

Lokacija

— Bolnicu »Grad Vavilon veliki« postaviti posebnim odobrenjem na osnovu geodetskih (geoklimatskih, geomorfoloških) klimatskih i istorijskih analiza.

Konstrukcija

— Čitav objekat je jedna spirala koja svojim kosim ravnima leži na zemlji (ukopana). Jednovremeno formira i spiralni fundus. Unutrašnja konstrukcija je od čelika i betona. Nadzemni deo objekta pokriven je prostornom rešetkom sa ispunom od stakla. — Vertikalni zidovi su od čelika i betona sa izolacijama (hidro, termičkom i zvučnom). Kroz ove zidove postavljeni su glavni tokovi svih instalacija.

Energija

— Za potrebe osvetljavanja, klimatizacije i pogonsku energiju koriste se dva izvora: A — solarna energija; dnevno osvetljavanje i zagrevanje na principu solarne bašte. B — Toplotna energija Zemljine kore koja se apsorbuje na nivoima ispod tri km i po potrebi podiže do potrebnog nivoa.

Funkcija i arhitektonsko rešenje

Osnovu funkcionisanja čini komunikativni sistem koji je urađen tako da omogućuje povezivanje svih nivoa i delova u okviru samih nivoa sa tri načina komuniciranja:
Vertikalno — liftovi. Horizontalno — pokretne trake. Koso — osnova spirale.
Svih sedam ulaza povezani su sa centralnim delom preko selektivnih propusta. U kvartu

NEUROZE iz koga liftovi idu u bazu spirale sa stanicama i grananjem na svakom nivou. Pored ovoga, centralni deo kvarta NEUROZE povezan je direktno sa sedam vertikalnih komunikacija za svaki nivo.

Obrada površina

— Sve unutrašnje površine bojiti u sivo. (Ton određuje načelnik bolnice.)
— Čeličnu konstrukciju premazati zaštitnom bojom, a završni premaz bojiti takođe u sivo bez sjaja. Mat bojom.
— Čelik prostorne rešetke ne bojiti već polirati do visokog sjaja.

Spoljna obrada površinskog dela

Armiranobetonske zidove ne bojiti.
Ulaze (svih 7) bojiti signalnim bojama: narandžasto, žuto i crno. Ispred ulaza IV postaviti gigantski spomenik II PSIHOANALIZE. Za rešenje spomenika naknadno raspisati konkurs.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66552
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Svetislav Basara

Počalji od Mustra taj Sub Maj 12, 2018 1:42 pm

Napomene

[1] Mastilom koje postaje vidljivo tek kroz dvesta godina, majordom Grosman je na marginama piepdsa???, ostavio sledeću belešku: »Po naredbi kralja-perača sudova prepisujem gluposti prepune blasfemija i pljuvanja po meni, Grosmanu, koji sam bio pred doktoratom i koji bih bio doktor da me zli jezici ne optužiš za jeres. Da je vidovit, jeste; svaka budala može da prorokuje. Ali šta drugo da čini obrazovan čovek u ovom vremenu nego da trpi hirove ludaka. Karlo se uzoholio. Prsi se da je čuvar vere, a ne veruje u Boga niti Bog veruje u njega. Kada je pre neku godinu kleknuo pred Raspeće Gospodnje, reda radi (neka mi svevišnji oprosti), krst se treskom srušio i klepio Ružnoga po glavi. Od tada mu čvoruga ne splašnjava. Čini ga još ružnijim, ako je to moguće. Družeći se sa mnom u onoj zlosretnoj krčmi naučio je nešto o teologiji i neprestano lupeta pred dvorjanima koji mu, pritvorice, laskaju i povlađuju. Tako me je skoro negde ponizio pred svitom dok smo raspravljali ima li žena dušu. Non habet, tvrdio sam a dokazivao ja, kad će Karlo: Eh, ne samo da nema dušu, žena uopšte ne postoji. I onda se raspričao kako je time što je u centar ženinog organizma postavio vaginu, utro put Nikoli Koperniku, a time što je utvrdio da žena ne postoji, kako je preteča nekakvog đavolskog egzistencijalizma. Sačuvaj Bože! Ali ni đavo nije tako crn. Shvativši da je prekardašio, tobož se pokajao i ispovedio. Ne zadugo. Tek što se otac Albert, njegov ispovednik, povratio od sablazni koje je morao da sasluša, Ružni je pogubio kraljicu Margo samo zato što je uzvratila pogled baronu Fon Kurticu. I barona, naravno. Hvali se da je u naslonu prestola zabio klince, da se neprestano razapinje. Klince jeste zabio, ali sam je lično turpijom sastrugao vrhove. Osim toga, zbog reume, neprestano nosi prsluk od bivolje kože. Genije poluistina. Sad hoće da unapred napiše istoriju sveta i ja moram da učestvujem u toj ludosti. Neka se Bog smiluje na mene i na Evropu.«
[2] 726. godine Lav III je prvi put otvoreno istupio protiv kulta ikona. Svakako su na to uticali maloazijski episkopi ikonoborci koji su neposredno pre toga posetili Carigrad; a uticao je na cara i jak zemljotres, koji je on, u duhu vremena, shvatio kao znak Božijeg gneva, izazvanog poštovanjem ikona. On je najpre držao propovedi u kojima je pokušavao da ubedi narod da je poštovanje ikona protivno hrišćanskoj veri. (G. Ostrogorski, Istorija Vizantije).
[3] San koji pominje Kowalsky prilično je poznat, a odnosi se na snove koji prethode zvonu budilnika. U takvim slučajevima dug i logičan tok sanjanja uklapa se u zvonjenje.
[4] Evo šta, između ostalog, piše o satovima jedan od pripadnika reda Biciklista Ružinog krsta, Lewis Mumford: »Sat je, pored toga takav pogonski stroj čiji su proizvodi sekunde i minute: po svojoj bitnoj prirodi on je odvojio vreme od ljudskih događaja i pomogao da se stvori verovanje u nezavisni svet matematičkih merljivih sekvenci: zaseban svet nauke. U svakodnevnom ljudskom iskustvu ima srazmerno malo osnova za to verovanje. U toku godine, dani nejednako traju, a kraće putovanje od istoka prema zapadu menja astronomsko vreme za određeni broj minuta.
[5] Sve idući znanim smerom, Uđoše u pustinju...
[6] Nedaleko od tog mesta nalazi se zgrada u kojoj će 40 godina kasnije nastati Rečnik tehnologije.
[7] Kasniji razvoj događaja pokazao je da su se predviđanja Velikog majstora obistinila. Nije slučajno u samom vrhu nacističke hijerarhije bio arhitekta šper, kao što nije slučajno ni to da Tatlinov projekat spomenika III Internacionale predstavlja ovlaš modifikovanu strukturu Kule Vavilonske.
[8] U logorskom žargonu optužba, logor, kazna behu reči koje se nikada nisu koristile. Logoraša su u međusobnoj komunikaciji redovno upotrebljavali eufemizme.
[9] I sam Lenjin je o ličnosti Ž. Imber-Droza imao loše. gotovo podsmešljivo mišljenje. U Pismu Inesi Arman, (prim. priređivača) V. Iljič ga naziva »tolstojevski filistar«.
[10] Evanđeoski Biciklisti: sportsko-ezoterično udruženje prefinjenih i dokonih intelektualaca, jedno od onih koja su kao pečurke nicala između dva rata. Postoji mišljenje da je fama o biciklistima reklamni trik jedne fabrike bicikala. (prim. priređivača)
[11] Postoje neke indikacije da je i KGB tridesetih godina oformila brigadu za dejstvo u snu, ali da ju je kao nenaučnu ukinuo J. V. Staljin.
[12] Da hauzmajstoru pero nisam poklonio ja, poklonio bi mu ga onaj gospodin, a ja bih se našao na stratištu. Stvari su tako povezane.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66552
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Svetislav Basara

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 4 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu