Ava McCarthy - Sakrij me

Strana 4 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4

Ići dole

Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 9:59 am

First topic message reminder :Šta sve može da se dogodi kad se privatni detektiv s hakerskom prošlošću zatekne u čarobnom San Sebastijanu, baskijskom gradiću omiljenom među kockarima?

Henrijeta Hari Martinez, privatni detektiv i stručnjak za kompjutersku bezbednost rešila je da zaboravi traumatično iskustvo s krvavim afričkim dijamantima; otisnula se u San Sebastijan, rodni grad svog oca. No Hari nije došla u Španiju u potragu za svojim korenima. Odazvala se neobičnm pozivu da obavi naoko zanimljiv i nimalo zahtevan „poslić”. Glamurozna vlasnica gradskog kazina Riva Mils unajmila ju je da razotkrije grupu prevaranata koji svake večeri za stolom sa zelenom čojom ubiru kajmak na račun kuće. Ništa lakše za iskusnu Hari, pod uslovom da se drži isključivo poverenog joj posla. No Hari ne bi bila ono što jeste da nije prekoračila ovlašćenja i malo pronjuškala za svoj groš. Ovoga puta zamerila se zaista nemilosrdnim momcima...

U igri bez pravila, pobednik nosi sve.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole


Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:25 am

44.

Prošlo je neko vreme pre nego što je Hari shvatila da krvari.
Od ledene vode je verovatno utrnula i nije osećala bol, ali zagrejala se hodajući rtom te je sad posekotine peku. Pipnula je ramena ispod jakne i ustuknula. Koža joj je rasečena, košulja takođe.
Pažljivo je zakopčala jaknu i nastavila da grabi duž rta. Od naleta vetra posrće, slana voda joj peče rane kao kiselina.
Obišla je oko litice i zastala. Put se završava oko sto metara napred, a to znači da pristanište nije daleko. Hari je zamislila skladište: lepršave novčanice prolaze kroz mašine za brojanje; kutije, paketi, kamioni.
Puške.
Želudac joj se grči, isto kao kada je skočila s nasipa.
Skrenula je levo i nameravala da prepreči preko rta, kada je ugledala beo kombi parkiran na kraju puta. Neupadljiv, bez natpisa. To je jedini automobil koji može da vidi.
Frankov?
Naprezala se da vidi bilo kakav obris, ali čini se da je kombi prazan. Oklevala je, a zatim prišla, stavila ruke na prozor sa suvozačeve strane i pogledala unutra. Nešto tanko i četvrtasto stoji naslonjeno ispod sedišta. Laptop? Teško je reći, ali mogao bi biti Makardlov.
Hari je trepnula, najednom se setivši USB-a u postavi Makardlove jakne. Opipavala je po leđima dok nije naišla na mali, duguljasti predmet, još uvek ušuškan pored telefona.
Vrhovi prstiju joj trnu. Šta je to toliko važno te je Makardl morao da ga sakrije u jakni?
Pogledala je ka pučini. Talasi i dalje udaraju o lukobran. Izgledaju kao niz moćnih plivača koji plivaju delfin. Podigla je okovratnik da se zaštiti od vetra i prislonila kožu na usne. Setila se kako je i Džini to radila.
Džini.
Hari se namrštila. Džini je nosila jaknu, kao i ona. Mora da je i ona našla USB? Hari se setila kako je bila veoma zainteresovana za laptop, što nije ličilo na nju; posmatrala je Hari kako briše Makardlovu lozinku.
Da li je Džini htela da vidi kako da izbegne njegove pristupne podatke, kako bi pogledala šta je na USB-u?

Hari zuri u okean. Tamo je Džini. Džini i Makardl. Oboje mrtvi.
Naježila se. Najednom joj je postalo veoma bitno da vidi šta je na tom USB-u.
Pokušala je da otvori vrata kombija, međutim, kao što je očekivala, zaključan je. Potražila je po zemlji neko oruđe i zgrabila poveći kamen koji je stajao pored ivičnjaka. Naciljala je i zavrljačila ga u prozor, razbila staklo i posegnula unutra da otvori vrata. Krhotine su se rasule po zemlji. Skinula je Makardlovu jaknu i njome počistila sedište, zatim je ušla u kombi i zatvorila vrata.
Prija joj što se sklonila od vetra. Hari je podigla laptop i stavila ga u krilo, uključila ga i preturala po jakni dok nije našla telefon i USB. Bacila je telefon na vozačevo sedište i zurila u USB obasjan avetinjskom svetlošću s ekrana. Znanje je opasno u Frankovom svetu. Međutim, ona već previše zna, a očajnički joj treba bilo šta što bi joj pomoglo da pronađe Hantera.
Uvukla se u jaknu i zastala zbog bola od posekotina na ramenima. Laptop je podigao sistem. Makardlov je. Ubacila je USB i počela da pregleda fajlove.
Razočarala se. Još fotografija. Još jedan niz izmenjenih slika? Ako je tako, nema sreće. Programi za dešifrovanje skrivenih podataka su na drugim Makardlovim USB-ovima. Hari je pregledala prvih nekoliko fotografija: Astek internešnal, verovatno je napravio fotografije kao deo izviđačke rutine. Opustila je ramena i prešla na sledećih nekoliko snimaka. Onda se namrštila i zagledala u ekran.
Zumirala je fotografiju. To lice. Nema sumnje.
Šta će Gideon u Rivinoj centrali, dovraga?
Hari se ispravila, ne obraćajući pažnju na bolna ramena. Prošla je kroz još jedan niz fotografija, na svima je Gideon. Gideon na ulici; Gideon u automobilu; Gideon s nekim njoj nepoznatim ljudima. Nabrala je čelo. Makardl ga je uhodio? Pratio ga je, slučajno ga videvši u Asteku?
Hari je prešla na sledeći snimak. Izbliza slikana fotografija Gideona kako priča s nekim starijim čovekom: sparušena koža, sumnjičavi pogled, artritične ruke drži na štapu. Makardl je naslovio fotografiju „Viktor Toledo”.
Hari je začkiljila. Rivin šef obezbeđenja. Sudeći po Franku, njen čovek

za pranje novca takođe.
Zašto se Gideon druži s Rivinom desnom rukom?
Hari kao da je nešto kvrcnulo. Zavrtela je glavom i pogledala poslednju fotografiju: Gideon s dežmekastim, sredovečnim čovekom.
Hari se ukočila. Vetar zviždi kroz razbijen prozor, unoseći kiselkasti miris mora. Zagledala se u čoveka s Gideonom: okrugle, setne oči; pune, napućene usne; dugačak, nabrani kaput nalik na svešteničku odoru. Zumirala je čovekove ruke. Među prstima drži brojanicu od sitnih zrna.
Hari se stresla od jeze. Pontije Pilat. Šta Gideon radi sa čovekom koga se čak i Franko plaši?
Naslonila se na naslon sedišta i protrljala oči, pokušavajući da razmrsi zbrku u glavi. Franko je rekao da Gideon ne zna za njegov posao pranja novca. Ne zna za Pontija Pilata, niti za Viktora Toleda. Pa ipak, Makardlove fotografije ukazuju na to da je duboko umešan.
Da li je moguće da Franko greši kada je u pitanju njegov prijatelj iz detinjstva? Možda Gideon nije ono za šta se izdaje?
Bože, da li je iko?
Hari je odmahnula glavom i ponovo pregledala sve fotografije. Činjenice govore za sebe. Makardl je sakupio nesumnjive dokaze da je Gideon umešan u nešto. Da li su on i Riva u dosluhu? Hari se promeškoljila u sedištu. Ne bi rekla. Gideon je bivši policajac umešan u operaciju u kojoj je poginuo njen brat. Riva sigurno ne bi poslovala s njim?
Hari je krenula od druge pretpostavke, obrnula je sve naopačke. Ako Franko greši u vezi s Gideonom, možda greši i kada je Riva u pitanju. Šta ako ona nije umešana?
Hari je trepnula. Iz tog ugla sve izgleda potpuno drugačije.
Možda Riva nije ubila Makardla. Možda ga je Gideon ubio kada je shvatio da ga je haker prozreo. Možda je ubio i Džini jer zna da je i ona videla fotografije.
Znaš previše.
Hari je razrogačila oči. Razbistrilo joj se u glavi. Gideon je rekao da joj Džini veruje. Da li se plaši da joj je devojka rekla za fotografije? Ili da ih je Hari sama pronašla? Stavila je drhtave prste na usta. Tamo na rtu je mislila da Franko želi da je ubije. Međutim, možda je to zapravo bila Gideonova zamisao.
Okrenula se oko sebe, zagledajući u senke, obuzeta strahom da će se

odnekuda pojaviti Gideonova crna, panterska silueta. Sklupčala se u sedištu drhteći.
Pomislila je na Franka i njegovo pažljivo planiranje; njegovu istrajnu mržnju i želju za osvetom. Osvetom za šta? Ako Riva nije ubila Džini, ni Makardla, vrlo je moguće da nije ubila ni Frankovu bivšu ženu. Da li je Gideon odgovoran i za to? Da li je Frankov trud da organizuje odmazdu bio uzaludan?
Hari je zatvorila oči. Najednom ju je ophrvao umor. Čak i ako je u pravu, kako će joj to pomoći da pronađe Hantera?

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:25 am45.

Marti je krišom još jednom pogledao kroz prozor, čkiljeći u čoveka koji stoji s Toledom dole na pločniku. Frankov drugar, onaj pegavi. Kako se beše zove? Gideon.
Gideon i Toledo.
To nema nikakvog smisla.
Martiju glava puca od bola. Naslonio se na zid i zatvorio oči. Toledo je Rivin čovek. Zašto, dođavola, razgovara s Gideonom?
Marti napreže mozak. Da li Franku preti opasnost iz neočekivanog pravca?
Još jednom je provirio i pogledao dole, na mračnu ulicu. Gideon se nadvio nad Toledom, stoji mu preblizu. Čuvari su na odstojanju, kao da je sva odanost nestala u prisustvu više sile.
Toledo izgleda kao preplašeni starac.
Marti se priljubio uza zid i pogledao u kovertu na podu. Trebalo bi da uzme koverat i da beži. Da se vrati u Vegas i nastavi tamo gde je stao. Da radi prevare, vara na kartama. Setio se trikova kojima ga je Riva naučila. Bila je dobra, ali Franko je bolji. Zajedno su izveli neke zaista elegantne prevare. Marti je zažmurio nakratko. Bez njih nije baš tako uspešan.
Riva i Franko. Gideon i Toledo. Nešto tu smrdi.
Negde duboko uvek je znao da Riva nije ubica. Možda je trebalo da sluša svoj instinkt.
Stisnuo je pesnice. Onda je došao do drugog kraja sobe, zgrabio koverat i stavio ga u džep.
Možda neće biti kasno. Možda bi jednom u životu mogao da donese pravu odluku. Da se iskupi za sve svinjarije.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:25 am


46.

Hari se šunja pristaništem, krijući se u senci pored zida. U mraku se čuje užad za podizanje jedara, a neki čamac udara o dok.
Izgleda da nema nikoga. Ni kamiona ni čuvara. Nikoga živog. Šta ako Franko nije tu?
Hari čkilji duž pristaništa. Luka liči na jastučić za čiode izboden jarbolima i kranovima. Na kopnu, tu pored, u mraku nazire obrise čamaca na molu. Naslagani su jedan na drugi između držača s jednosedima i prevrnutim kanuima. Sagnula se i sakrila iza držača za čamce, gledajući netremice u Frankovo skladište.
Reklo bi se da je napušteno.
Hari je zatvorila oči na nekoliko sekundi. Franko nije tu. Zamisao da ga pita za Hantera odjednom se čini besmislenom. Zašto bi on znao gde je Hanter, dođavola? Šta ako je Gideon nekako saznao za Hantera?
Lagala si kada sam te u kazinu pitao za onaj telefonski poziv.
Od panike joj se stegao želudac. Da li je Gideon saznao da je tada zvala Hantera? Ako je dobar s Toledom, mogao je da dođe do liste njegovih telefonskih poziva. Možda su se čak i sreli kada je Gideon odlazio iz stana.
Hari je naslonila čelo na držač za čamce i udiše rezak miris morske trave i muljavih ljuskara. Mokra odeća joj se lepi za kožu poput pipaka, hladnoća joj prodire do kostiju, posekotine na ramenima je peku. Polako se uspravila i izašla iz zaklona. Ništa više ne može da učini. Vreme je da se vrati Zubiriju.
Šta to radiš, jebote?
Hari se naglo okrenula. Zagledala je obrise u obliku čamaca i na molu primetila krupnu priliku kako čuči.
Sagni se! – Frankove oči se cakle u mraku. – Šta je s tobom? Hoćeš da pogineš?
Hari je čučnula i opet se šćućurila iza držača za čamce. Franko joj se prikrao i čučnuo pored nje. Ne nosi rep, pustio je kosu i sada liči na nekog divljeg lovca sakupljača. Gleda unaokolo po pristaništu.
Gde je Gideon, dovraga? Rekao sam mu da pripazi na tebe.
Hari ga posmatra pažljivo. U jednoj ruci drži telefon, a u dugoj pištolj.
Samo to si mu rekao?

Franko se namrštio, a onda je tek primetio da je sva mokra i prljava. – Šta se tebi desilo? Izgledaš grozno.
Hari je htela da slegne ramenima, ali zna da bi to podljutilo otvorene rane. Njegov bes je neubedljiv. To nije pravi Franko. Tako ne reaguje čovek koji je očekivao da je vidi mrtvu.
Nakrivio je glavu, visoke jagodice na njegovom licu prave geometrijske senke. – Šta je bilo, Dijegova? Ponestalo ti je odgovora?
Hari ga je pogledala prodorno. – Gideon je pokušao da me ubije.
Franko se ukočio. Iza njih su talasi zapljuskivali pristanište, dok su se zavezani čamci njihali i krckali. Oči su mu dva tanka proreza.
O čemu pričaš?
Odveo me je do rta i uperio pištolj u mene. – Hari cvokoće zubima, trese se od hladnoće i straha. – On nije čovek za koga se izdaje, ne možeš mu verovati.
Franko se okrenuo i netremice gleda u skladište. – Sada mi samo još treba tvoje naklapanje, Dijegova.
Ubio je Makardla, Džini takođe. – Ugrizla se za usnu i pokušala da izbegne činjenice koje Dijegova nikako ne može da zna. – Verovatno je ubio i još nekog za čiju smrt kriviš Rivu.
Frankov izraz lica se promenio. Okrenuo se i pogledao je tupo, bezizrazno.
Ti nemaš pojma ni o čemu.
Znam da se viđa s onim Pontijem Pilatom. – Za tren je ugledala nešto u njegovim očima. – I s Viktorom Toledom.
Ne lupaj.
Imam fotografije, mogu da ti dokažem. – Hari čuje paniku u sopstvenom glasu. – Makardl ih je imao, zato je i umro.
Franko je odmahnuo glavom i napravio pokret pištoljem kao da izvodi bekhend u stonom tenisu. – Nemam vremena za te gluposti.
Misliš da ti je Gideon odan, ali šta ako grešiš? Šta ako grešiš kada su u pitanju i mnoge druge stvari, Franko?
Odjednom je skočio na nju i pritisnuo joj pištolj pod grlo. Hari se zagrcnula, cev joj snažno pritiska vratnu žilu.
Šta to muljaš, Dijegova? – Pogledao ju je ispod oka. Zbunjen je. – Šta pokušavaš?
Ne lažem! – Glas joj je isprekidan, pokušava da se ne zagrcne. – On te

laže, Franko.
Međutim, Franko je strelja pogledom. Opsednut je. Pištoljem joj podiže glavu. Hari vidi samo jarbole što se dižu visoko ka nebu.
Da te više nisam čuo, Dijegova, razumeš? – Oseća njegov topli dah na licu. – Samo sedi tu i čekaj.
Hari je progutala knedlu. Pokušala je da klimne glavom, ali od pritiska joj se steglo grlo grlo. Najzad je sklonio pištolj i okrenuo se prema skladištu. Hari se šćućurila pored držača za čamce, osećajući zamor u kostima. Nikad joj neće poverovati. Toliko je uložio u mržnju prema Rivi da ne zna kako bi bez nje.
Grkljan ju je boleo te neko vreme nije progovarala. Oko njih se čuju cirade kako lepršaju na vetru; brodski lanci zveče kao da neko svira triangl. Sačekala je gnev splasne, pa je najzad rekla:
Šta čekaš?
Nije odgovorio. Slušala je kako voda zapljuskuje mol, te pokušala opet.
Kako to da nema nikog da čuva skladište?
Ovoga puta ju je pogledao. – Rekao sam im da idu.
Skladište je prazno?
Odmahnuo je glavom. – Unutra je preko trista miliona evra. Hari gleda otvorenih usta. Franko je nastavio.
Većina pripada našem prijatelju Pontiju Pilatu. – Nasmešio se polako i zadovoljno. – Uspeo sam da ubedim Rivu da se odvoji od tog novca.
U Harinoj glavi je zbrka. – Dala ti je novac?
Naravno. Tačnije, njen čovek, Toledo. U tome je stvar. Mislio sam da si prokljuvila, Dijegova.
Odmahnula je glavom. Franko je coknuo jezikom.
Slušaj, namestio sam tako da Pontije Pilat ponudi svoj novac Toledu, jel’ tako? I naravno, Toledo je sklopio posao s njim. Uzeo je novac tog ludaka i obećao mu da će ga oprati duplo brže.
Ali onda je njegova mreža pala.
Baš tako. I on sada ima sav novac tog psihopate kod sebe i ne može da ispuni svoj deo dogovora. Očajan je. Stari dobri Pontije nije neko ko prihvata izgovore. On očekuje da Rivina organizacija obavi svoj deo posla i ništa ga ne zanima. Toledova jedina opcija je da poveri novac nekom drugom.
Hari ga je pogledala sumnjičavo. – I on ga je poverio tebi?

Hej, to je posao kao i svaki drugi. Jedni drugima pravimo profesionalne usluge, dokle god dobijamo nešto zauzvrat. Već sam ranije radio s Rivinim momcima. Rekao sam da ne mogu da ispunim obavezu, platio im da to urade umesto mene. I to dobro. Oni znaju kako da nasamare konkurenciju.
Zar ne bi radije da te vide kako propadaš?
Naravno da bi, ali tada sam imao nešto što su oni hteli. Glatku međugraničnu razmenu u koju su želeli da se uključe, te sam pristao da neka njihova sredstva tu provučem. Svima dobro. Progutali su moju pripremu i tako sam ih navukao. I sada, kada su u govnima, kome su se obratili? Meni.
I poverili su ti toliki novac?
Jesu li imali izbora? Niko ovde ne može da se izbori s tolikom količinom novca, bar ne tako na brzinu. Osim toga, već sam radio s njihovim novcem, tako da mi veruju, donekle. Nisu bili oduševljeni mojom provizijom, ali takav je posao. Opet, sve je bolje nego da se zamere Pontiju Pilatu.
Nisu se plašili da ćeš ih prevariti?
Hej, poslednje što očekuju od mene jeste da nestanem s novcem. Ja sam ozbiljan igrač ovde, ugledan posrednik za novac. Bez ugleda mi nema posla. Ako počnem da kradem, niko više neće raditi sa mnom i mnogi ološi će mi biti za petama, uključujući i Pontija Pilata. Završiću kao begunac i ostaću bez uspešnog posla. – Uputio joj je široki, ludački osmeh. – Samo bi lud čovek tako nešto uradio, zar ne?
Hari posmatra grozničav pogled; živahno lice. Stresla se kada je pomislila na sve te godine pripreme; na svu kamuflažu i iluziju samo s jednim ciljem.
I šta ćeš da radiš? – rekla je. – Da uzmeš novac i ostaviš Rivu na milost i nemilost Pontiju Pilatu?
Sjaj u očima najednom se ugasio. Okrenuo je glavu.
Da, naravno, mogu da je prepustim njemu – rekao je tiho. – Ali hoću da vidim njeno lice kada bude shvatila da je sve što je sagradila uništeno. Posao, imperija, novac. Život. Želim da je dokrajčim.
Hari je pogledala po luci. – Očekuješ da će se pojaviti ovde?
Već je shvatila da neću održati reč. Nagrabusila je i zna to. Sad joj jedino preostaje da pobegne. – Nasmejao se zlurado. – Samo, ne bez novca. Nikada ne bi otišla bez toga. Stara, dobra pohlepa, uvek dođe glave svakoj

žrtvi prevare.
I ako dođe? Šta onda?
Onda je gotovo. – Podigao je telefon. – Samo jedan poziv, to je sve što će biti potrebno.
Kakav poziv? Kome?
Franko se nasmejao tiho. – Tebi, Dijegova. Zamisli, a? Tebi. Hari čkilji u njega. O čemu priča?
Gleda u njegov pištolj i napreže se da čuje bilo kakav pokret u pristaništu. Negde iza nje škripe konopci, zastave se vijore na vetru. Hari je prešla jezikom preko usana.
Šta ako ne dođe? Šta ako sam u pravu i ako bi trebalo Gideona da se paziš, a ne Rive?
Frankovo lice se iskrivilo od besa. – Vidi, ako ne dolazi, zašto je onda poslala potrčka da proveri skladište?
Stvarno?
Juče sam ga zatekao kako se šunja ovuda. – Izgleda pomalo zbunjen. – Još uvek mi nije jasno kako je juče znao za skladište, ali valjda ne može sve da ide po planu.
Šta je rekao?
Ništa naročito. Tresnuo sam ga po glavi i seronja se nije više probudio. – Pokazao je glavom ka skladištu. – Tamo sam ga ostavio.
Kako onda znaš da je radio za Rivu? Možda je radio za Gideona, zar
ne?
Franko je odmahnuo glavom. – Video sam ga s Rivom. I ti si. Pre
nekoliko dana, ispred Asteka. Pričala si s njim, sećaš se.
Hari zuri u njega. Puls joj bubnji u ušima. Mozak joj je paralisan.
Ispred Asteka.
Riva i Hanter.
Hari se sledila od straha pokušavajući da ne misli na Hantera kako leži mrtav u skladištu.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:26 am
47.

U mračnoj luci čuje se mreškanje i krckanje.
Hari čuči pored držača za čamce skamenjena mislima o Hanteru koje joj se motaju po glavi. Čvrsto je zatvorila oči. Mora da se dokopa tog skladišta.
Dole!
Hari se brzo povukla u senku. Franko se sagnuo i provirio između naslaganih kanua. Pogledala je u istom pravcu i videla tamnu priliku kako se šunja pored ulaza u skladište.
Svetlost je obasjala zatvoreni ulaz. Neznanac je verovatno aktivirao senzor, te je skočio poput preplašene životinje i priljubio se uz vrata.
Franko se uspravio. – Zaboga?
Obišao je oko čamaca, stavio telefon u džep i ljutito mahnuo pištoljem.
Marti!
Čovek pored vrata je pogledao u njihovom pravcu i potrčao preko pristaništa prema njima. Bio je zadihan kada je stigao, Franko ga je uhvatio za revere i povukao iza čamaca.
Šta radiš, Marti, jebote?
To ime joj zvuči poznato, ali ne može da se seti.
Čovek po imenu Marti je posmatra s nepoverenjem. Raščupana plava kosa; nekada je izgledao dobro. Seća se kao kroz maglu. Već ga je negde videla. U kazinu? I onda joj je sinulo. Flertovao je sa riđokosom za Makardlovim stolom.
Marti je pokazao palcem na nju. – Šta će ona ovde?
Harin puls se ubrzao. Da li ju je video onda kada je posmatrala Makardla?
Franko se uneo Martiju u lice. – Pusti sad nju. Šta ćeš ti ovde, dođavola?
Tip okleva. – Tvoj drugar, Gideon. Moraš da ga se čuvaš.
Franko se povukao unazad, a Hari se napregla da osmotri Martija u tami. Ima podlive ispod očiju, sveža posekotina zjapi mu na obrazu. Prešao je jezikom preko ispucalih usana.
Video sam ga s Toledom. Rekao si da ne zna ništa. Šta onda radi s Toledom, jebote?

Video si ga?
Bio je tamo! To mi se nimalo ne sviđa, Franko, kažem ti. Izdavao je naređenja tom tipu. Moraš da paziš, ne smeš mu verovati.
Hari se naježila kada je čula ono što i sama nagađa. Pogledala je u Franka. Možda će joj sada poverovati. Međutim, on je odmahnuo glavom i prešao rukom preko brade.
Ma hajde, mali, to je glupost.
Hari je trepnula. Mali. Marti. Setila se još nečega: Zubirija kako priča o Franku.
Povezao se s Rivom i njenim bratom. I s još jednim momkom, Martijem Larozom.
Marti se nagnuo, modrice na licu su na mesečini izgubile boju. – Kažem ti, nije mi se to dopalo.
Međutim, s Frankovog lica se više ništa ne može pročitati. Hari je videla kako se zatvorio, ne želeći da prihvati tu informaciju.
Marti je isturio bradu. – Hej, znam šta sam video, nemoj da pričaš sa mnom kao da sam neki glupavi klinac. Uradio sam sve što si mi rekao. Rekao sam Toledu da varaš njegov kazino. Bio si u pravu, to je bio savršen uvod. Posle toga je bio spreman da poveruje u sve što kažem. – Marti je pogledao u zemlju i slegnuo ramenima. – Jednom potkazivač, uvek potkazivač, zar ne?
Franko je stegnuo vilicu, a oči su mu se zacaklile. Marti se još više uvukao u senku pored čamaca i nastavio.
Držao sam se dalje od njega dok mi nisi javio. Nije bilo lako, pošto me je seronja neprestano jurio. Ali nisam ništa kazao dok nije kucnuo čas. Onda sam mu rekao za skladište i sve je progutao. Svaku prokletu reč. – Marti se nasmešio, ležerni kez mu je napravio bore oko očiju. – Toledo se usrao od straha, Franko. Zna da ćeš da pobegneš s njegovim novcem.
Osmeh s lica mu je nestao kad se nagnuo i pogledao Franka pravo u oči.
Ali koga je pozvao? Rivu nije. Kažem ti, odmah je pozvao Gideona. I kako mi se čini, tvoj drugar je hteo da ga ubije. Nešto se tu ne slaže, osećam to.
Franko ćuti, na licu mu se ne vidi ništa. Čuje se voda kako zapljuskuje pristanište i lupkanje ukotvljenih čamaca. Hari grozničavo razmišlja, sklapajući delove slagalice. Dakle, Marti je bio Toledov izvor. Najpre mu je rekao za prevarante, a onda i da Franko namerava da pobegne s novcem

koji pripada Pontiju Pilatu. Mamac za Rivu da dođe u skladište? Hari je pogledala u Frankovo bezizrazno lice. Čini se da njegov plan ne ide onako kako je zamislio.
Naslonjen na držač za čamce, Marti se prebacio s noge na nogu i sa zebnjom gledao preko ramena. – Plan nam se izjalovio, zar ne? Ovoga puta smo navukli pogrešnu osobu.
Gledao je čas ispred čas iza sebe, a onda se odjednom ukočio. Razrogačio je oči. Okrenuo se i skočio na Franka, oborivši ga na zemlju. Začuo se pucanj. Zatim još jedan, pa još jedan. Hari je udahnula kratko i bacila se ničice na zemlju. Još jedan rafal je zaparao vazduh. Marti se trznuo. Jauknuo. Presavio. Hari se skupila i čvrsto zatvorila oči.
Čula je korake i pogledala. Franko je uhvatio Martija ispod pazuha i vukao ga unatrag, iza naslaganih jednoseda, dalje od skladišta. Glavom joj je pokazao da dođe. Oklevala je, a zatim potrčala za njim.
Naslonio je Martija na gomilu smotanih konopaca, a Hari je sela pored njega. Martijeve oči su zatvorene. Čak i u mraku Hari vidi da mu je lice posivelo. Grozničavo gleda svuda po pristaništu, grizući prste da ne bi vrisnula.
S pištoljem na gotovs, Franko izvija vrat i gleda prema stovarištu kroz zaklon od jednoseda i cirada. Marti je zatreptao.
Iza stovarišta.
Glas mu je promukao. Pomerio se i pokušao da sedne. Zakrkljao je mršteći se dok je pokušavao da dođe do daha. Grč je prošao. Naslonio se nazad na užad i okrenuo prema Franku.
Hej, Franko?
Ćuti, mali.
Zamalo da te prodam, znaš, Franko?
Rekao sam da zavežeš.
Razmišljao sam o tome svakog dana. Kako bi to bilo lako. Da jednostavno ispričam sve Toledu. Kažem mu da je sve zamka. – Pluća mu krkljaju, još jednom se zakašljao i onda nastavio. – Da uzmem novac odmah, mislio sam. Da pokupim isplatu za potkazivanje i odem. Zašto da čekam veću zaradu? Glupo, zar ne?
Umukni, jebote. Pokušavam da razmišljam.
Nekoliko puta sam bio stvarno blizu. Ali ipak sam se držao plana. Prodao sam Rivu. – Marti je zatvorio oči. – Ipak, ni to nije bilo pošteno, zar

ne?
Skliznuo je niz naslon od konopaca, još uvek zatvorenih očiju. U
grudima mu bućka kao u aparatu za kafu. Franko ga je pogledao.
Drži se, mali.
Hari zuri u krv koja natapa užad. Marti je otvorio oči.
Hej, Franko?
Franko ćuti. Marti je nastavio.
Da li nekad pomisliš na Endija?
Nekoliko trenutaka čuje se samo ritmička škripa u luci. Onda je Franko rekao:
Šta ti misliš?
Marti je odmahnuo glavom. – Nije trebalo da izađem iz kola.
Nemoj da si blesav. Trebalo je sve da vas odvedem. Trebalo je da zajedno odemo iz Vegasa zauvek, kao što sam i planirao.
Marti se ponovo zakašljao i Hari je ustuknula od tog vlažnog krkljanja. Franko se primakao i uhvatio Martija za ruku kao muškarac muškarca, kao da obaraju ruke. U stisku se oseća snaga, neka povezanost koja govori: Uz tebe sam.
Hajde, mali, pomisli na novac. Hoćeš da ga trošiš, zar ne?
Marti mu je uputio svoj ležerni kez. – Dobro sam odigrao ulogu, Franko, zar ne? Uvek si govorio da sam dobar glumac.
Jesi. Najbolji.
Osmeh mu je nestao s lica. Sada izgleda zbunjeno. – Kako smo toliko pogrešili, Franko? To nije bila Riva. Nikad nije bila Riva, jel’ tako?
Franko nije odgovorio. Martijeva glava je klonula. Oklembesio se i krkljanje u grudima je prestalo. Hari je potražila Frankov pogled, ali on više ne gleda u prijatelja. Zuri preko Harinog ramena. Lice mu je ukočeno.
Naježila se i polako okrenula glavu. Pored držača za čamce stajao je Gideon.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:26 am
48.

U pravu je – rekao je Gideon. – To nije bila Riva.
Stoji raširenih nogu, spojenih i ispruženih ruku. Hari gleda u pištolj. Od cevi mu se ne vidi desno oko, dok nišani u njih.
Ledeni drhtaj joj je prošao niz kičmu. Gideon se približio.
Ustani!
Ona je poslušala. Pored nje, Franko se kreće polako. Kao da su mu ruke i noge usporile da bi mozak mogao nesmetano da razluči šta se dešava.
Gideone?
Baci ga.
Franko je odsutno pogledao u pištolj, kao da je zaboravio na njega.
Onda ga je lakim pokretom bacio preko mola i on se otkotrljao u senku.
Gideon je pokazao glavom. – Hajde.
Franko je krenuo ulevo, prema skladištu, pogleda prikovanog za Gideona. Hari je krenula za njim. Podigla je ruke. Ima neodoljivu potrebu da izgleda potčinjeno i od toga joj je muka.
Tako je dobro. – Gideonovo lice je hladno i bezizrazno.
Prebacio se s noge na nogu i nanišanio. Dok joj se želudac grči, Hari zuri u njegove prste i čeka da stisnu obarač.
Gideon je polako klimnuo glavom. – Sve ovo vreme ti si bio Mohave, moj najveći protivnik, jebote.
Franko je u čudu. – Ti radiš s Rivom?
Zar me nisi čuo? Riva nema veze s ovim. Nikada nije ni imala. – Gideon steže obarač prstima. – Trebalo je da znam da Mohave nije stvaran. Niko ne bi mogao da radi s tim ludačkim provizijama. Ali tebe nije zanimala zarada, zar ne?
Svi tragovi su vodili ka Rivi.
Naravno da jesu. Kako misliš da sam uspevao sve ove godine?
U daljini se začula tutnjava i Hari je osmotrila pristanište. Iz senke se pojavio kamion. Zaustavio se pored skladišta uz zvuk hidrauličnih kočnica i krenuo unatrag prema ulazu. Tamna prilika je izašla iz kabine i Gideon je povikao, ne skidajući pogled s Franka.
Luise, dođi ovamo!
Vozač kamiona je potrčao dokom. Visok je i krupan. Kreće se poput

nosoroga: trapavo, ali iznenađujuće brzo.
Pretresi ih, Luise.
Tip je stao pored Hari i raširio joj ruke. Dlanovima je šarao ispod jakne, svuda po mokroj odeći. Onda se nadvio nad nju i pretražio džepove jakne. Ispravio se i ispružio Makardlov USB.
Hari je ovlažila usne. Gideon je pokazao glavom prema USB-u i Luis je poslušao. U tom trenutku je osetila kako se Franko približio i jedva primetno joj dotakao jaknu. Osetila je nešto čvrsto u džepu.
Zaustavila je dah. Gleda pravo ispred sebe. Šta li to radi, zaboga?
Luis se okrenuo prema Franku i pretresao ga, a Gideon je pogledao u Hari.
Mislio sam da si se udavila, jebote. – Podigao je USB. – Makardlov? Vratila joj se moć govora. – Ubio si ga, zar ne? Zato što te je prozreo. I
Džini si ubio.
Gideon nije rekao ništa. Stavio je USB u džep. Luis je završio s pretresanjem Franka, te se odmakao i izvadio pištolj. Franko je teško disao, a zatim progovorio kroza zube.
Pričaj mi o Rivi.
Šta ima tu da se priča? Izašla je iz posla još davno, onda kada joj je brat poginuo. Video sam priliku i nastavio tamo gde je ona stala.
Franko je vrteo glavom. – Njeni kazini, cela njena imperija…
Izgrađena na starinski način, znojem i predanim radom. Za svako poštovanje. Ipak, ostavila je prazninu na tržištu, a ja sam znao da mogu da je popunim. Policija ju je još uvek držala na oku, te sam rešio da je iskoristim kao paravan.
O čemu pričaš, jebote?
Pošao sam njenim stopama, razvio svoj posao pod senkom njenog. Regrutovao sve glavne ljude iz njenih redova: računovođe, advokate, finansijske direktore. Skoro svakoga je moguće potkupiti. – Gideon se nasmejao prezrivo. – Oni su naizgled nastavili da vode njen kockarski posao, ali potajno su radili za mene.
Prali su novac za tebe preko njenih kazina?
Ponekad. Tek toliko da se posumnja na Rivu. Uglavnom su vodili mreže fiktivnih kompanija i radili transfere novca.
Znači, krio si se iza Rive – rekao je Franko jednolično.
Sve vreme. Vegas, Atlantik Siti, Rino. Širio sam se kad i ona,

infiltrirao u njeno poslovanje, angažovao njene ljude.
Frankovo lice se smračilo. – Kad se ona preselila u Španiju, i ti si došao.
Ništa bolje. Za kartele je ovo ulazna stanica za Evropu. Regrutovao sam Toleda da vodi posao za mene, kao i još nekoliko odabranih advokata i računovođa iz njene centrale.
Hari je krišom pogledala u Franka. Uglavnom je bio u pravu. Rivina imperija jeste paravan za pranje novca, ali je Gideon taj koji upravlja skrivenim operacijama, a ne Riva.
Namestio si joj da padne – Franko je rekao polako, kao da su mu misli negde drugde. Kao da se bavi rušenjem svega onog u šta je toliko dugo verovao pa s naporom pokušava da sve rekonstruiše.
Zbog Rive, odnosno Gideona.
Gideon je slegao ramenima. – Samo štitim sebe u slučaju da nešto pođe naopako. Policija će lako poverovati da je ona iza svega toga, u to si se i sam uverio.
Ali ti si bio policajac. Gideon nije rekao ništa.
Hari se setila Rive: odbegla skitnica; vredna poslovna žena. Jedino ona je sve vreme upravo ono za šta se izdaje.
Zabolele su je ruke. Pomislila je da ih spusti, možda da proveri šta joj je to Franko stavio u džep. Pogledala je u dva pištolja i nastavila da drži ruke u vazduhu.
Dakle, Dijegova je u pravu. – Franko govori tiho, ali Hari vidi kako steže pesnice. – Ti si ubio Stivija i Džini. Koga si još ubio, Gideone?
Gideonu je zaigrao mišić pored oka. Kad nije odgovorio, Franko mu se približio.
KOGA SI JOŠ UBIO, JEBOTE?
Klik-klik.
Luis je repetirao pištolj. Hari je osetila kako je struja prožima od glave do pete. Gideon se prebacio s noge na nogu, a mišić pored oka još uvek mu poigrava.
Pokušao sam da te upozorim, Franko. Suviše si se približio, nisam mogao to da dozvolim. Morao sam nešto da učinim.
Franko izgleda još krupniji nego što jeste. Teško diše kroz nos. – Sara me je pozvala te večeri. Rekla mi je da je neko prati, da posmatra kuću.

Nije htela da ide kući. Pokušao sam da dođem do nje. Ali ti si bio brži, jel’ tako? Jel’ tako?!
Frankovo lice iz profila izgleda divljački. Krvni sudovi su mu prošarali obraze, gotovi da popucaju. Zakoračio je. Luis je stisnuo obarač.
Pucanj se prolomio i Hari je ustuknula. Luis se trgao i srušio na zemlju. Gideon je pomerio ruke ulevo i opalio u pravcu držača za čamce, zatim je ponovo nanišanio u Franka pre nego što je iko stigao da se pomeri.
Hari je zastao dah. Marti leži na zemlji pored držača za čamce. Hari zuri u pištolj u njegovoj ruci. Ne može da pogleda u njegovu krvavu glavu raznesenu metkom. Stomak joj se prevrće. Okrenula se prema Gideonu.
Graške znoja izbile su mu na gornjoj usni. Pogledao je u Luisa, koji leži na zemlji i stenje.
Ustaj!
Luis se podigao na noge, držeći se za levu ruku, koja mu je stajala nepomično pored tela. Zaneo se, a zatim uhvatio ravnotežu i zdravom rukom uperio pištolj u Hari.
Gideon netremice gleda u Franka. – U skladište. Smesta!
Franko je oklevao, a zatim, neočekivano, poslušao. Hari je krenula odmah za njim, Gideon i Luis sa strane.
Jarboli lupkaju duž pristaništa, a mineralni miris morske trave je još jači. Hari posmatra Franka otpozadi i donekle očekuje iznenedan pokret.
Franko samo korača napred. Hari je malo spustila ruke, kao da su joj mišice teške. Dok su stigli do skladišta, gotovo da je spustila laktove pored tela.
Ne verujem ti, Franko. – Gideon je pogledao ka vratima. – Ne sviđa mi se to što ne vidim čuvare.
Misliš da sam napravio zamku?
Recimo da neću da rizikujem. Pretpostavljam da si nešto isplanirao za Rivu kada stigne.
Naravno. – Franko je slegao ramenima. – Planirao sam da je upucam.
Hari se namrštila i prislonila laktove uz telo. Setila se Frankove mržnje dok je govorio o Rivi; o tome kako, čak i da je ubije, neće biti dovoljno. Dotakla je laktom džep. U njemu je nešto malo i tvrdo.
Telefon?
Samo jedan poziv, to je sve što će biti potrebno. Tebi, Dijegova.
Šta li je to smislio, dovraga?

Gideon je stao i pokazao Luisu da sačeka.
Otvori vrata, Franko. Ti ulaziš prvi.
Franko je povukao vrata u stranu i ušao u skladište. Senzori su se aktivirali te su se upalila svetla. Hari je ušla za njim, razgoračenih očiju.
Na policama stoje kamare novčanica. Po podu su naređani vakuumirani paketi gotovine, neki su u kartonskim kutijama i sanducima, ostatak stoji slobodno u gomilama. Mašine za brojanje novca još uvek stoje po klupama, ali pogašene.
Gideon se naslonio na dovratak i posmatra pakete gotovine, dok Luis stoji pored njega. Klimnuo je glavom i zadovoljno se nasmešio.
Kralj je u svojoj brojačnici.
Hari je krenula napred, pored zida od naređanih kutija koji joj dopire do struka, a onda se ukopala. Samo što nije povratila. Netremice gleda u pod u dnu skladišta; u sliku koju pokušava da odagna već nekoliko sati; Hanter leži na podu licem nadole.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:27 am
49.

Uza zid! Odmah!
Hari je poskočila, srce joj divlje lupa. Gideon nije video Hantera. Zasad je van njegovog vidokruga, sakriven zidom od vakuumirane gotovine. Zatvorila je oči i oduprla se želji da potrči k njemu i dotakne ga.
Hajde!
Hari je otvorila oči i počela da se povlači, saplićući se o naređane kutije. Franko je krenuo s njom ka zidu.
Šta se dogodilo, Gideone? – rekao je. – Bio si dobar policajac.
Misliš da sam hteo da završim kao ti? – Gideon je raširio nozdrve. – Da puknem i da mi ne ostane ništa?
Franko nije odgovorio. Hari je stigla gotovo do samog zida. Prošla je pored još jedne gomile kutija i spazila nešto u kutiji na vrhu. Jarkonarandžasta kocka, nalik na veliki kolut sira čedar. Pogledala je još jednom i onda se smrzla.
Na plastičnoj vekni stoji telefon povezan s nekoliko baterija. Baterije su prikačene za tanak fitilj od žice.
Hari se oduzela od straha.
Gideon je uperio pištolj u Franka. – Trebalo je da ostaneš u Vegasu.
Mislio sam da si se povukao, a onda su mi dojavili da se smucaš ovuda.
Pa si se javio. – Franko stoji pored Hari. – Kao u stara, dobra vremena.
Hari se naježila. Svi telefoni izgledaju slično, ipak nešto joj govori da je taj njen, onaj što joj je oduzela Džini još u baru.
Samo jedan poziv, to je sve što će biti potrebno.
Gideon ne sklanja pištolj sa Franka. – Znao sam da ćeš nekako pokušati da uništiš Rivu. A to znači da bi uništio mene, te sam morao da te držim na oku. Da se uključim u igru.
Hari ga jedva čuje. Zamišlja Franka kako okreće njen broj; kako signal ide nošen talasima i aktivira vibraciju na njenom telefonu. Kako se metalna glava telefona spaja sa žicama.
I zatvara strujno kolo. Aktivira fitilj.
Hoću da je posmatram dok sve što je sagradila nestaje u plamenu.

Još jedan daljinski detonator? Još jedna bomba, Makardlovo delo? Samo to nije puh. Ekspolozivno punjenje ovoga puta je smrtonosno. Hari je ponovo pogledala u narandžastu masu nalik na git. Može da se kladi da je to neki plastični eksploziv.
Pogledala je u Franka; on je posmatra zažarenim, mahnitim očima. Zna da je videla telefon. Prišao je bliže i ona se prislonila uza zid. Da li pokušava da joj gurne ruku u džep? Da li planira da ih sve digne u vazduh, samo da bi ubio Gideona? Pilji u Frankove sjajne oči. Tip je dovoljno lud.
Trebalo je da te ubijem pre šest godina, kada sam imao priliku – priča Gideon. – Teško je ubiti drugara, ali sada više nemam izbora.
Nakrivio je glavu. Popravio nišan. Pored njega, Luis je učinio isto. Hari se ukočila od straha.
Gideon je pogledao ka Luisu, kao da proverava da li je spreman, a zatim mu se pogled zaustavio na Luisovoj neupotrebljivoj levoj ruci. Oklevao je. Onda je pogledao po skladištu, u gomile kutija i paketa koje mora da utovari.
Hari je zaustavila dah.
Gideon je začkiljio u nju. Onda je pokazao glavom ka Franku.
Otvori kamion i kreni da ubacuješ ove kutije. Ti, Dijegova. Diži kutije. Pokret!
Hari je poskočila. Još jednom je preletela pogledom preko narandžaste kocke i razrogačila oči. Da li još ima šanse? I da li će imati hrabrosti za to? Okrenula se ka obližnjoj kutiji i sagnula, pogledavši se s Frankom.
Kapljica znoja sliva joj se niz leđa. Da li će shvatiti? Podigla je kutiju drhtavim rukama i stavila je preko kutije s detonatorom, tako sakrivši narandžasti blok. Franko je okrenuo glavu, s lica mu se ne da pročitati ništa. Onda je podigla obe kutije i ponela ih prema kamionu.
Oblio ju je vruć znoj. Šta ako ispusti kutiju? Hoće li to eksplodirati?
Podigla je kutije i stavila ih u kamion bez poteškoća i vratila se po sledeću turu. Franko joj se pridružio i doneo još tri kutije iz istog dela. Hari je primetila kako ih stavlja oko kutije s detonatorom.
Još eksploziva?
Usta su joj se osušila. Posegnula je za još jednom kutijom. Naježila se pomislivši na Gideona i Luisa kako stoje pored vrata. I od pištolja koji prate svaki njihov pokret.
Oseća kako joj srce lupa pored kutije koju nosi. Ne vredi da beži. Meci

bi je sustigli pre nego što bi prešla pristanište. Jedino oružje joj je Frankov eksploziv.
Setila se jarkonarandžastog bloka. Trenutak detonacije je najvažniji. Ako to učini sada, dok istovaruje kutije blizu vrata, biće suviše blizu eksplozije. Ako bude čekala previše, Gideon može da je ubije pre nego što i pokuša. Savršeno bi bilo sačekati da se odvezu niz pristanište, ali nešto joj govori da će je ubiti pre toga.
Nosila je pakete vakuumiranih novčanica zajedno s Frankom, dok malo- pomalo nisu stigli do zadnjeg dela skladišta.
Leđima okrenuta Gideonu, Hari se sagla da uzme još jednu kutiju s poda. Još nekoliko dolazaka i zid od novca će nestati i otkriti Hanterovo telo. Podigla je kutiju uz napor i, praveći se trapava, uzela telefon iz džepa i stavila ga unutra.
Ekran telefona se upalio. Njen broj je na displeju, spreman. Samo treba da pritisne „pošalji”.
Pogledala je u Franka, koji je ređao kutije metar od nje. Za sekund su im se pogledi sreli i Hari je osetila vrtoglavicu.
Da li su dovoljno daleko od kamiona da bi izbegli eksploziju? Možda tu ima dovoljno eksploziva da raznese celo pristanište? Možda niko neće preživeti.
Zatvorila je oči za trenutak. Zamislila je dva pištolja pored vrata. Onda je polako zagladila kosu jednom rukom, a drugom pritisla taster na telefonu.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:27 am

50.

Hari je zaslepila bela svetlost. Mozak joj je paralisan.
Eksplozija ju je zaglušila, a zatim ju je vazdušni talas podigao visoko i tresnuo o zid.
Pala je na pod. Parčići metala lete oko nje, nečujno. Harine uši kao da su začepljene; ne čuje ništa. Za trenutak, sve je crno. Zatim je narandžasta vatrena lopta krenula da se kotrlja po skladištu, gutajući sve pred sobom.
Plamen je zahvatio pod. Hari se povlači, toplota joj prži meso. Crni dim se širi k njoj, u nozdrvama oseća opor smrad gareži.
Nigde ne vidi Franka.
Vatrena lavina kreće se nagore. Eksplozija je napravila krater u tavanici i plamen je krenuo ka njemu u potrazi za kiseonikom. Krhotine lete uokolo, kiša varnica pada po Harinoj glavi. Pored nje, zid se raspao u gomilu dasaka na podu.
Negde ispod gomile je Hanter.
Hari je čvrsto zatvorila oči. Vidi slike od bele svetlosti urezane u mrežnajču. Rukom prelazi preko lica. Vlažno je. Krv? Ali ništa je ne boli. Samo je utrnula. Oko nje je svet odleteo u vazduh kao u nemom filmu, ali njeno telo pluta. Kao da je opet ispod vode.
Kada ponovo otvori oči, iznad nje je tamno nebo. Čini se da je hladnije, oseća se miris vlažnog, izgorelog drveta.
Koliko vremena je prošlo?
Beli pepeo leluja poput snežnih pahulja. Odozgo je posmatraju ozbiljna lica. Zabrinuti ljudi u zaštitnim odelima.
Samo otvaraju usta, a ne govore ništa.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:27 am
51.

Neko joj je nežno podigao kapke. Bela svetla su se pojavila i nestala. Još uvek je tišina.
Ipak Harin sluh se postepeno vraćao. Čula je prigušene glasove u daljini i otvorila oči. Videla je mladića kako podešava infuziju pored nje. Osmehnuo joj se i ona je pokušala da mu uzvrati osmeh, ali lice je zateže i boli. Kapci su joj otežali. Zatvorila je oči i odlutala.
Kada se probudila sledeći put, videla je Zubirija kako sedi pored kreveta. Lista časopis sagnute glave, kao da ga masa neurednih lokni vuče nadole. Poznata, neuredna prilika u Harinim grudima izazvala je neobičnu mešavinu besa i olakšanja.
Podigao je glavu sa časopisa. – Budni ste.
Polako je proverila vitalne funkcije. Glava joj se čini ogromna, kao da je obložena nečim iznutra, bol u rukama i nogama prodire joj do kostiju. Zavoji je zatežu kada se pomeri. Setila se zaslepljujućeg bleska, zaglušujuće eksplozije. Iznenada je pomislila na porodicu.
Da li ih je neko obavestio? Naposletku, tako se radi kad je posredi nešto ozbiljno. U ljudskoj prirodi je da se žudi za majčinskom ljubavlju uvek kada nešto pođe po zlu. Od te pomisli Hari je osetila blagu teskobu.
Zubiri posmatra Harino lice. – Da li biste mogli da odgovorite na nekoliko pitanja?
Pokušaću.
Pažljivo ju je ispitivao i ona mu je sve ispričala, zastajkujući tu i tamo da odagna sećanje na dim i vatrenu stihiju. Gori od želje da pita da li je još neko preživeo.
Ne može.
Međutim, Zubiri je verovatno video pitanje na njenom licu.
Istražitelj Hanter je u kritičnom stanju u sobi u dnu hodnika. Hari se zavrtelo u glavi. – Živ je?
Jedva. Unutrašnje krvarenje, opekotine, kontuzija…
Zatvorila je oči, opijena je i ne čuje ostatak rečenice. Hanter je živ.
Olakšanje ju je preplavilo.
Ponovo je začula Zubirijev glas.
… nismo još identifikovali sve delove tela. Ali, ako ste vi u pravu,

barem znamo da je telo na pristaništu Martija Laroze. Klejton Džejms je takođe mrtav.
Klejton?
Našli smo ga u stanu. Pogođen u glavu metkom koji odgovara jednom od metaka u Martiju Larozi.
Hari je razrogačila oči. Gideon je počistio kuću. Setila se još nečega.
Već imate balističku analizu? Koliko dugo sam ovde?
Dva dana.
Hari je izvila obrve, dok ju je koža zatezala. Najpre joj je došlo da žali za izgubljenim vremenom, ali kada je malo razmislila, zaključila je da je najbolje zaboraviti nešto što je verovatno samo bolna izmaglica.
A Džini? Da li ste našli njeno telo?
Zubiri je oklembesio usta i odmahnuo glavom. Onda se setila da mu nije rekla da je Gideon bacio Džini u more. Hari je posmatrala umorne bore na Zubirijevom licu i stisla zube. U grudima je osetila ledeni grč.
Gade.
Zamršene obrve su se podigle jedva primetno. Harino celo telo se zgrčilo.
Vi i Vasko. Sve vreme ste znali kuda me šaljete. Nemojte misliti da nisam znala. Namestili ste mi. Bila sam živi mamac za jednokratnu upotrebu. I sada Vasko ima svog čoveka, celu ekipu, samo što su svi mrtvi. Zamalo i ja da poginem, a i Hanter. Jel’ bi ikog bilo briga?
Zubiri gleda u ruke. Pridigla se u polusedeći položaj, koža na rukama i nogama je peče.
Gde je bio vaš tim, Zubiri? Šta se desilo, dođavola? Da li je tima uopšte bilo?
Polako je podigao pogled. Posmatra je dugo i prodorno, ali izgleda da nema šta da joj kaže.

* * *

Kada je Zubiri otišao, Hari se otkrila. Kasnije će da se obračuna s tom svinjom Vaskom, ali sada hoće da vidi Hantera.
Polako je sela na kraj kreveta i spustila noge na pod. Noge su joj prekrivene belom gazom, mada se tu i tamo vidi crveno tkivo. Pomerila se malo napred na krevetu. Soba se zanjihala kao brod na uzburkanom moru, a

s obe strane vidnog polja joj treperi. Možda to neće biti dobra zamisao.
Bacila se nazad na jastuke i ležala znojeći se, dok joj se nije zamutilo u glavi i onda je zaspala.
Posle nekog vremena, punačka medicinska sestra je došla s telefonom u ruci.
Imate poziv – rekla je na španskom i pružila joj slušalicu.
Hari je pogledala u slušalicu zabrinuto, nadajući se da nije majka. Nije.
Čula je Rivin poslovni glas kako se raspituje o njenom zdravlju reda radi i objašnjava kako joj je Zubiri ispričao šta se dogodilo. Hari je ustuknula. Da li ona to zove da je ispituje u vezi sa svim onim lažima? Međutim, Riva je zaćutala, kao da nije sigurna šta dalje da kaže. Kada je opet progovorila, u glasu joj se čulo da je neodlučna.
Zubiri mi kaže da ste bili tamo kada je Marti Laroza poginuo. Hari je trepnula. – Jesam.
Opet tišina. – Možete li mi ispričati kako se to dogodilo?
Hari je oklevala. Nije baš oduševljena idejom da ponovo preživljava te trenutke na pristaništu. Riva se ubacila, pogrešno protumačivši njeno ćutanje.
Nije to samo puka radoznalost. Poznavala sam ga davno, kada smo bili deca. Imala sam četrnaest godina kada smo se upoznali, njemu je bilo samo jedanaest.
Hari se prisetila Rivine policijske fotografije iz tog doba: neuhranjena skitnica koščatih ramena i špicastog srcolikog lica. Udahnula je polako i ispričala joj sve što zna o Martiju: kako je pokušao da upozori Franka, kako se bacio na njega da ga zaštiti od metka. Kada je završila, Riva je dugo ćutala. Najzad je rekla:
Bio je dobar momak. Možda slab, ali bi sve uradio za Franka. Bio mu je uzor. – Onda je rekla ogorčeno. – Neko vreme i meni.
Hari se ugrizla za usnu. Iz nekih nepoznatih razloga, osetila je potrebu da brani Franka.
Ako vam to nešto znači – rekla je – mislim da je planirao da zauvek napusti grad s vama, pre pretresa u kome je vaš brat poginuo.
Riva je teško uzdahnula. – To je verovatno tačno. – A onda je dodala suvo: – Ali to mi ne znači ništa.

* * *

Hari je ubedila debeljuškastu sestru da joj nađe kolica i da je odgura niz hodnik do Hantera.
Ležao je sam u sobi, koja je zaudarala na alkohol i lepljivu traku. Sestra ju je dovezla do kreveta i otišla, upozorivši je da će se vratiti za pet minuta. Hari posmatra Hanterovo lice, zaprepašćena što ga vidi tako bespomoćnog. Oči su mu zatvorene, kosa raščupana i zalepljena za jastuk. Lice mu je u ljubičastim modrica, a iz nozdrva i ruku mu vijugaju cevčice i vode do monitora pored kreveta iz kojih se čuje pištanje. Sestra joj je rekla
da je do juče bio na intenzivnoj nezi.
Otvorio je oči polako i pogledao je odsutno. Kada je videla smeđe oči, Hari je zastala knedla u grlu.
Hej. – Glas mu je isprekidan i kao da malo kasni, kao da nije u skladu s usnama. Pogledao je u kolica. – Zubiri mi je rekao da si ovde. Jesi li dobro?
Hari je klimnula glavom, boreći se s knedlom u grlu. – Kolica su samo u slučaju da padnem u nesvest.
Ti nisi od onih što padaju u nesvest. – U glasu mu se čuje da je kontuzovan i omamljen lekovima. – Izgledaš očajno.
Hvala. I ti.
Hanter je u pravu. Svesno se prepustila trenutku sujete i pogledala u ogledalo pre nego što je izašla iz sobe. Lice joj izgleda kao da je izgorela na suncu, krajevi kose su joj oprljeni i iskrzani. U vrećastoj bolničkoj spavaćici izgleda kao odbegli zatvorenik.
Hanter je stavio ruku na krevet s dlanom nagore i ona ju je prihvatila.
Stegao ju je toliko da je osetila kako joj prsti krckaju.
Mislio sam da si mrtva. – Nije mogao da nastavi.
Hari je drugom rukom obuhvatila njihove isprepletane prste. – I ja sam isto pomislila za tebe, kada sam te videla kako ležiš u skladištu. – Onda je rekla, najednom zbunjena i iznervirana. – Šta si, zaboga, tamo radio?
Tražio sam tebe. – Rekao je srdito. – Nadao sam se da si još uvek živa i da si možda ostavila neku poruku o tome kuda su te odveli. Tako da sam pretresao stan i u jednoj sobi našao zgužvan papir s tvojim rukopisom.
Hari se namrštila. Onda se setila spiska koji je napravila dok je pregledala Makardlov laptop. Makardl. Kazino. Skladište pored

pristaništa.
I tako sam otišao u pristanište – rekao je Hanter. – Ali neko me je napao u mraku.
To je bio Franko.
Hanter je klimnuo glavom. Kapci mu izgledaju teški. – Mrtav je?
Verovatno.
Neko vreme su ćutali. Male bore su se pojavile oko Hanterovih očiju. Ne smeje se često, ali kada se nasmeši, magnetski privlači Hari. Nasmešila se i ona, a onda je Hanter rekao:
Šta ćeš sada da radiš? – Pospan je. – Ideš kući?
Hari je slegla ramenima i gledala kako mu se oči sklapaju. Posmatrala je jedva primetne bore na čelu i neobrijanu bradu. Da li će otići kući? To joj ne zvuči privlačno. Možda je to zbog stalnog seljakanja u detinjstvu. Možda joj je skitnja u krvi.
Posmatra Hanterovo lice. Da li je majka u pravu? Da li je takva i s muškarcima? Zatvorila je oči nakratko. Valjda su joj misli zbrkane zbog povreda.
Debeljuškasta sestra se vratila. Hari je nerado izvukla ruku iz Hanterove i pustila da je sestra odgura u kolicima niz hodnik, nazad do sobe.
Kada je stigla, zatekla je Mirjam kraj prozora.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:27 am

52.

Hari nije mogla da pogleda majku u oči.
Sestra ju je dogurala do kreveta. Hari joj je rukom pokazala da ide i sama se popela na krevet pa se uvukla pod pokrivač. Ispod gaze joj je koža gorela, ali ne dolazi u obzir da pokaže slabost pred Mirjam.
Majka stoji pored prozora i posmatra je ravnodušno. Svetlosmeđi komplet na njoj izgleda meko i skupo, savršeno se slaže uz svetloplavu kosu skupljenu u punđu toliko visoko na glavi da to mora da boli. Još uvek je lepa i u šezdesetoj. Hari se setila Olivine priče kako je Mirjamina majka bila ljubomorna.
Španska policija nam je rekla šta se dogodilo.
Mirjamin pušački glas zvuči kao da joj prebacuje, mada Hari nije sigurna šta. Da li je majka ljuta zato što je Hari uspela da sebe digne u vazduh? Zato što se nije javila?
Posmatra ženu toliko drugačiju od sebe. Izgleda drugačije, oseća drugačije. Njeno pristustvo nikada Hari nije donelo utehu. Nije moguće da je ta žena njena majka.
Mirjam ju je pogledala izazivački. – Sestre mi kažu da se lepo oporavljaš.
Hari je trepnula. Zar nije videla opekotine? Majčine oči je čikaju da joj se usprotivi, te je odustala. Ne treba joj sažaljenje te žene.
Preživeću. – Hari je pokazala na stolicu za posetioce pored kreveta. – Sedi.
Mirjam je prišla, ali nije sela. Umesto toga, stala je i uhvatila se za naslon stolice. Hari odmerava ženu koja je pokušala da je se otarasi i pita se šta bi trebalo da oseća. Da li bi trebalo da se izvini za to što postoji? Da dokaže da je vredna života?
Slušaj, mama, još sam ovde. Želela me ti ili ne.
Tvoj otac nije mogao da dođe. – Mirjam je prezrivo iskrivila usne. – Ne zna se gde je. Još jedno kockarsko putovanje, ko zna kada će se pojaviti. Hari je klimnula glavom i pogledala u ruke. Otac je proveo ceo život kockajući se na ovaj ili onaj način: bankarske investicije; veliki ulozi po kazinima; nezakonito insajdersko trgovanje. Nije uvek imao uspeha te je
njegova porodica dugo ispaštala zbog toga.

Hari je pogledala ka majci. Mora joj se odati priznanje da je žilava. Podignute glave i uspravnog držanja, Mirjam ih je preselila iz dvorca u predgrađu punom zelenila, u svet iznajmljenih soba i prljavih radnji s polovnom robom. Izvela je ćerkice iz svih nedaća čitave, barem u praktičnom smislu.
Hari čupka pokrivač. Mirjam je barem tu. Oca nema, a majka je tu: kao kada je bila dete. Pročistila je grlo.
Hej, hvala ti što si došla. Znači mi što si se potrudila.
Mirjam je slegla ramenima i zagledala se u nokat. – Amaranta me je naterala da dođem.
Hari je osetila kako joj se grči želudac, kao da ju je neko udario. Toliko o tome što se potrudila. Bože, hoće li se ikada promeniti?
Pa. – Mirjam još gleda u nokte. – Da li si se videla s Olivom?
Hari ćuti. Još uvek oseća pulsiranje u predelu dijafragme. Da li je to pravi razlog majčinog dolaska? Da bi porekla nešto što je Oliva možda ispričala? Hari se zavrtelo u glavi od pomisli da kaže istinu naglas.
Nemoj da kažeš, nemoj da kažeš.
Kada jednom to izgovori, možda će se odmah pokajati. Možda nešto treba prećutati.
Hari je oblizala usne. – Da, videle smo se.
Mirjam je zastala i prestala da se pretvara da je zanima manikir.
Spustila je ruku nazad na naslon stolice.
Kako izgleda?
Hari se setila Olivinog lica: žućkasta put, prevelika usta. – Staro.
Mirjamina usna je zadrhtala. Harino srce divlje lupa u grudima. Gleda joj u drhtave ruke.
Rekla mi je da si htela da prekineš trudnoću.
Mirjam se ukočila. Negde u hodniku, kolica su udarila o nešto i sudovi su zatandrkali po podu. Mirjam je stegla naslon stolice. Onda je otišla do prozora i stala leđima okrenuta Hari.
Uvek je bila osvetoljubiva.
Hoćeš da kažeš da to nije istina?
Nemoj da si smešna. – Mirjam je naglo otvorila tašnu i iskopala paklu cigareta. Onda se prekasno setila gde se nalazi i vratila je nazad. Ruke joj se tresu.
Hari se obujmila rukama, najednom joj je hladno. Zar ne bi bilo lakše

da nastave s pretvaranjem? Kao što su uvek radile? Netremice gleda u Mirjamina leđa.
Zašto bi Oliva lagala?
Mrzi me, uvek me je mrzela.
Rekla je da nisi htela da me dotakneš kada sam se rodila. – Hari je ustuknula, kao da je nešto boli. – Da si rekla sestri da me odnese.
To ne znači ništa.
Hari je zatvorila oči. Jedva je izgovorila. – Nikada me nisi volela.
Ne lupetaj. – Mirjamin glas je promukao.
Oliva je rekla da s Amarantom možeš bolje da se pretvaraš, zato što ste toliko slične.
Prestani, Hari, nemoj da dramiš.
Da li je to zato što ličim na tatu? – Sada kada je počela, ne može da se zaustavi. – Kažnjavaš me zato što sam ćerka svoga oca? Zato me ne voliš?
Mirjam stoji sa stisnutim pesnicama pored tela. – Svaka majka voli svoje dete.
Da li je to stvarno tako? Šta ako je to samo mit? Sve to sranje o bezuslovnoj ljubavi i materinskom instinktu? – Reči kuljaju kao lava, sva osećanja u njoj su proključala. – Možda to nekada neće uspeti. Nekad se jednostavno pokvari. Pogledaj svoju majku. Hoćeš li da mi kažeš da te je volela?
Mirjam se okrenula, iznenađena. Lice joj je bez kapi krvi. Koža joj izgleda mlitavo, a od odbleska u prozoru vide joj se duboke bore. Međutim, Hari je najviše prenerazio pogled. U razgoračenim očima vidi se strah.
Strah od čega? Od istine izgovorene naglas?
Mirjam netremice gleda Hari pravo u oči. Čini se da je moli da ne govori više ništa. Da ne traži priznanje.
Hari je skrenula pogled. Onda se naslonila na jastuke i zatvorila oči. Sva uzburkana osećanja najednom su splasnula i ostavila je hladnu i izmoždenu.
Odmah zatim, čula je majku kako izlazi iz sobe. Mirjam, uvek joj toliko lakne kada je Hari odsutna, a Hari sada zna i zašto. Zato što je podseća na njen najveći neuspeh: na neprirodnu i neobjašnjivu nesposobnost da voli sopstvenu ćerku.
Da taj neuspeh sakrije, preče joj je od ćerke.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:28 am

53.

Hari je klekla u travu pored grobnice Martinezovih.
U ruci drži buket karanfila i ljiljana čiji se slatkasti miris širi unaokolo. Položila je cveće na sredinu groba i pogledala u nadgrobnu ploču s nabrojanim precima, nalik na listu glumaca na odjavnoj špici na kojoj se nalaze svi oni koji su igrali ulogu u njenom poreklu.
Prešla je pogledom preko generacija žilavih starih Baskijki i zapitala se koliko daleko dosežu ti uticaji. Setila se predaka s majčine strane i loših majčinskih odnosa. To nasleđe ne namerava da prenosi.
Hari je polako ustala. Pustili su je iz bolnice pre tri nedelje i koža na rukama i nogama joj lepo zarasta. Ipak, nagli pokreti još uvek izazivaju bol i podsećaju je na užas kroz koji je prošla.
Dodiruje savijeni list papira u džepu jakne. Zubiri joj ga je jutros dao i već ga je tri puta pročitala. Obuhvatila je papir prstima i pomislila na Mirjam.
Nije pričala s njom otkad je bila u bolnici i ne zna kada će opet. Shvatila je da njena nesposobnost da voli sopstvenu ćerku nema nikakve veze s Hari. Mirjam ima svoje probleme i verovatno je previše povređena da bi mogla bilo koga da voli.
Hari je brzo udahnula kroz nos i tako pokušala da uvuče suze što je peku u sinusima. Pala je u iskušenje da traži oproštaj od majke u nadi da će sve rane zarasti. Ali ništa se ne bi promenilo. Hari bi opet igrala istu uzaludnu igru i želela da je majka voli. Jedini način da pobedi u toj igri jeste da odustane.
Vetar struji kroz krošnje četinara pored staza na groblju. Hari posmatra grupu žena kako se smeju i čavrljaju dok na obližnjoj česmi pune posude za zalivanje cveća. Hari se nasmešila njihovom drugarstvu i nehaju.
Udahnula je duboko i stresla se. Majka i ona moraju da naprave pauzu. Da se na čuju, da se ne posećuju. Čula je da neki ljudi prekinu vezu s roditeljima i odvoje se od stega koje nameće prošlost. Ta zamisao joj se čini veoma oslobađajućom.
Poslednji put je pogledala u nadgrobnu ploču Martinezovih pa odlučno okrenula leđa procesiji predaka i izašla s groblja zaputivši se prema automobilu, gde ju je čekao Hanter. Umorila se kopajući po korenima koje

su drugi zasadili. Možda je vreme da pusti sopstvene korene.
List papira šuška u Harinom džepu. Izvukla ga je i otvorila da pogleda još jednom. Iskošeni, starinski rukopis. Zubiri je zadržao original, kao i koverat adresiran na Dijegovu, na Ercaincu u San Sebastijanu, poslat s Arube dve nedelje ranije. Potrajalo je dok je pismo našlo put do Zubrijevog radnog stola.
Žmarci je podilaze dok ponovo čita pismo:

Pozdravljam te, Dijegova. Bilo je hrabro dići nas u vazduh. Nadam se da si izvukla živu glavu.
Znaš šta je s tobom, Dijegova? Ti si mogla da postaneš loša. Spremna si da pređeš granicu, prekršiš pravila. Zato si bila toliko ubedljiva.
Ipak, mene je teško obmanuti. Znao sam da si na tajnom zadatku. Znao sam onog trenutka kada si me ubola u baru. A znaš li zašto? Zato što bih i ja tako uradio.
Dva baskijska mešanca. Ko bi rekao da ćemo biti tako dobar tim?
Nikad ne zaboravi ko si, Dijegova. I potraži me ako nekada dođeš na Arubu.

Nema potpisa, ali šta će joj.
Osetila je kako joj nešto treperi u grudima. Franko je sve vreme znao da radi za policiju. Bila mu je potrebna samo da bi obavio posao i nikada neće sa sigurnošću znati šta je nameravao s njom nakon toga.
Zamislila ga je kako sedi s nogama na stolu i na svojoj karti sveta pravi plan za evakuaciju, planira odmetnički život. Život pun lažnih imena, likova, kofera i slojeva.
Hari se nada se da će uspeti.

_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Mustra taj Uto Jun 12, 2018 10:28 am


Beleška o autoru

Ava Makarti je rođena u Dablinu, diplomirala je fiziku i nuklearnu medicinu pre nego što se zaposlila na Londonskoj berzi, gde je radila šest godina kao analitički programer. Danas radi u softverskoj industriji u Dablinskom okrugu, gde živi s mužem Tomom i dvoje dece.
Sakrij me je treći roman Makartijeve iz serijala o detektivki Hari Martinez. Prva dva, Insajder i Kurir u Srbiji su objavljena 2012. I 2013.


_________________
avatar
Mustra

Broj poruka : 66499
Datum upisa : 09.11.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ava McCarthy - Sakrij me

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 4 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu