Sve moje ljubavi...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Flober

Ići dole

Flober   Empty Flober

Počalji od Mustra Ned Apr 09, 2017 6:57 am

[You must be registered and logged in to see this link.]
Odrastao je u Ruanu. Njegov otac radio je kao načelnik hirurgije u lokalnoj bolnici, tako da je Gistav odmalena bio okružen buržoaskim društvom. Još dok je bio veoma mlad, odlučio je da napravi zbirku ustaljenih, površnih i mediokritetnih životnih uverenja i navika. Školovao se prvo u rodnom gradu, a potom i u Parizu, gde je studirao pravo. Pariz mu se nije svideo, što je bilo veoma čudno jer je u to vreme bio centar svih dešavanja. Kada je doživeo epileptički napad, napušta studije i prestonicu Francuske. Odlučio je da narednih nekoliko godina provede tako što će putovati. Na putu po Bretanji upoznao se sa nomadstvom, te se odlučio za putovanje čak do Bliskog istoka. Kako bi prikupio dovoljno materijala za roman Salambo, odlazi u daleku Kartaginu.

Nije održavao poznanstva sa osobama sa kojima se sretao na svojim putovanjima. Jedinu ozbiljnu vezu ostvario je sa spisateljicom Luiz Kolet. Njihova veza je bila turbulentna i uspela je da opstane osam godina. Prepiske koje su nastale u to vreme tačno pokazuju njegovo razmišljanje o prirodi i valjanosti književnosti, naročito one koja se podmuklo opisuje kao realistična. Pored voljene Luiz on je takođe voleo i prostitutke, o kojima je često pisao svojim prijateljima. U svom životu napisao je puno dela, ali nijedno nije dostiglo toliku slavu kao roman Gospođa Bovari. U svojim pismima koja je slao svojoj voljenoj on govori koliko je patio dok je pisao ovaj roman.

Žalio se da je strahovito dosadno to što piše knjigu u kojoj se ne dešava baš ništa, ali isto tako navodi i da je to odličan stvaralački izazov. Kao i mnogi tadašnji romani, tako je i Gospođa Bovari izlazila u nastavcima u časopisu La Revue de Paris. I ovaj je roman bio cenzurisan kao i mnogi pre i posle njega. Urednici magazina su izmenili čak šezdeset i devet pasusa bez Floberove dozvole. Dok se sve to dešavalo, protiv Flobera je vođen i sudski proces zbog ugrožavanja javnog morala. Krivica se sastojala iz toga da Flober malo ulepšava i da preterano bledo i beznadežno predstavlja stvarnost. Međutim, kada je spomenuto da pripada buržoaziji i da je njegov otac bio lekar, Flober biva spasen kažnjavanja, a suđenje je proslavilo Gospođu Bovari. Preminuo je 1880. godine, kada je izgubio bitku sa sifilisom.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 67790
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Flober   Empty Re: Flober

Počalji od Mustra Ned Apr 09, 2017 6:58 am

Mi pisci koji stalno visimo na našoj umjetnosti u dodiru s prirodom, skoro bi se reklo, samo putem imaginacije i zbilje bi nam bilo potrebno, ponekad pogledati mjesec ili sunce. Dugim, nevinim gledanjem u naše se srce uvuče životni sok stabla. Kao ovce, koje po livadi pasu stolisnik pa im je meso zbog toga ukusnije, naš će duh prožeti okus prirode, ako ga dobro okupamo u njoj. Jedva da je tjedan dana kako mirno živim i na naivan način uživam u svemu što vidim. Na početku odmora osjećao sam samo zbunjenost, onda sam se rastužio i dosađivao se: i sad, kad mi je dobro, morat ću otputovati. Mnogo pješačim, sa slašću se naprežem, i ja koji nisam podnosio kišu malo prije sam se smočio do kože i čak se nisam ni uzbuđivao, i ako odem opet ću biti tužan: to je moja strana priče. Da, moje ja i moje uspomene ipak se postepeno odljube od mene. Trska koja povremeno udara po mojim cipelama, kad se vraćam kući preko dina, mnogo me više zanima nego sva moja stara sanjarenja. (Gospođa Bovary je od mene tako daleko, kao da nikad nisam o njoj ni retka pisao!)

Ovdje su veliki unutrašnji obračuni zarobili moj um i evo rezultata ova četiri dokona tjedna: oprostio sam se od svega što je osobno, intimno i relativno. Odustao sam i od starog plana da jednom napišem svoja sjećanja. Ne zanima me ništa više što je u vezi s mojom osobnošću. Već ne vidim lijepima ni mladenačka oduševljenja, mada ih uljepšava perspektiva sjećanja, i u bengalskoj vatri stila otprva izgledaju divnima. Čemu sve to? Sahranit ću sve i neka ništa ne uskrsne. Čovjek nije više od jedne buhe, naše radosti i boli se trebaju pročistiti u našim djelima – u oblacima ne prepoznajemo rosne kapi koje je zraka sunca bacila gore. Isparite zemaljske kišne kapi, suze prošlih dana i dižite do neba goleme svodove po kojima hoda sunce.

Sad me zaokupljaju metamorfoze. Htio bih napisati sve što vidim, ali ne tako kako vidim, nego u potpunosti. Ne bih bio sposoban točno ispričati ni najsjajniji stvarni događaj i njega bih trebao uresiti.

Ništa ne pisati i sanjariti o lijepim stvarima (kao što ja sad činim) zbilja je drago zanimanje. Ali kako skupo plaćamo kasnije ove slasne zabave! A zapravo sam mogao već naučiti (ali mene ništa ne opameti). Gospođa Bovary, koja je krenula kao izvrsna vježba, kasnije kao reakcija, imat će na mene možda tužni učinak jer mi je konačno ogadila svakodnevne teme (iako je to slaba i glupa stvar). Upravo zbog toga tako teško pripremam ovu knjigu, svoje likove mogu zamisliti samo s velikim, velikim naporom i toliko sam ih se zasitio da sam jedva u stanju učiniti da govore. Ali, ako nešto pišem krvlju onda to ide jako brzo. Međutim, opasnost je upravo u tome. Kad čovjek piše o sebi, rečenica može zvučati i ritam imati zamaha; lirske prirode već i onda proizvedu utisak, ako prate svoju prirodnu sklonost; međutim, nedostaje jedinstvo, na svakom su koraku ponavljanja, fraze i banalne uzrečice. Ako pak pišemo o zamišljenom predmetu, onda svaki detalj mora proisteći iz plana djela, onda i najsitniji zarez ovisi o nacrtu cjeline. I piščeva se pažnja stalno udvostručuje: ne smijemo izgubiti iz vida horizont, s druge strane moramo gledati i pod noge...

Preuzeto iz: Antologija humana, Bela Hamvas, Zagreb, Sipar, 2005.

S mađarskog prevela: Jadranka Damjanov

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 67790
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Flober   Empty Re: Flober

Počalji od Mustra Ned Apr 09, 2017 7:00 am


[You must be registered and logged in to see this link.]
Pisao je Lujzi Kole, svojoj ljubavi, ali i Igou, Bodleru, Mopasanu, Turgenjevu, Zoli, sa kojima je raspravljao o važnim književnim pitanjima.

Mnogo se o njegovim poetičkim stavovima može saznati iz ovih pisama. Nije voleo da sagledava književnost kroz epohe i pravce. Ljutio se što ga svrstavaju u realiste i što ga određuju kao jednog od njihovih najvećih predstavnika. Mopasanu, njegovom učeniku, piše: „Ne spominjite mi realizam, naturalizam ili eksperimentalno!“ Nije želeo da ga smatraju realistom jer nije smatrao da je prvi uslov umetnosti da slika verno.
Po njemu, glavno je težiti lepom, jer ružna stvarnost treba da bude samo daska odskočnica za uzdizanje na veću visinu.
Pisac romana nema prava da iznosi svoje mišljenje ni o čemu. Kako Flober smatra da pisac u svom delu treba da bude kao bog u svemiru, nevidljiv a svemoćan, pita da li je bog ikada izrekao svoje mišljenje. Umetnost koja se uzdigla iznad ličnih naklonosti i nervoznih osetljivosti – to je ono što Flober traži. Međutim, odlike realizma vidljive su u njegovom pisanju, posebno u slikanju, kako on kaže, ljudskih tipova, a ne posebnih ličnosti.
Floberovo najznačajnije delo svakako je Gospođa Bovari. „Moja jadna Bovari bez sumnje pati i plače u dvadeset sela u Francuskoj odjednom u ovom istom času“, piše on u jednom pismu. Dugo i naporno je radio na ovom delu, doterivao ga do savršenstva, mesece je provodio na već napisanoj stranici trudeći se da je stilski uobliči na najbolji mogući način.
Flober je jedan od onih pisaca koji smatraju da je naporan rad neophodan za nastajanje remek-dela. Naravno, talenat se mora imati, ali on ništa ne znači ukoliko se konstantno ne radi na njemu. U tom smislu i kaže: „Prepravljam ceo prvi deo Bovari. Kakva je pasja stvar ta proza! Nikad to nije gotovo; uvek ostaje da se nešto preradi.“ Problemi su ga čekali i kad je Gospođa Bovari izašla iz štampe. Sudilo mu se zbog ove knjige, ali je ipak uspeo da izbegne zatvor.
Vidi se kroz Floberova Pisma da je do kraja sumnjao u veličinu Gospođe Bovari i u svoje sposobnosti. Za njega su Homer i Šekspir dva genija književnosti koje je nemoguće dostići, a samo se savršenstvom stila može njima približiti. Dugo se protivio objavljivanju svojih dela, ali je na kraju ipak pristao da ona budu izdata.
Floberova Pisma sadrže i njegovu ljubavnu prepisku sa Lujzom Kole. Izjave ljubavi, nežne reči, ljubavne uspomene i sećanja čine ta pisma: „O, voli me, čuj, uvek, smatraj me za nabusitog, za ludaka, za sve što hoćeš, ali me i dalje voli, ostavi moje misli na miru. Šta ti one čine? Ne čine nikom zla, a možda čine dobra. Zar one, uostalom, kao svaka stvar, nemaju svoj razlog postojanja? Čemu služi korov? Kažu dobri ljudi; zašto raste? Pa zbog sebe samog, pobogu! A vi, zašto vi rastete?“

----------------------------------------

„Čovek nije ništa, delo je sve!“

„Ali neka da nebo da budem malo spokojan! Malo spokojstva, veliki bože, malo odmora; samo to, ne tražim sreću. Sreća je ogrtač crvene boje kome je postava od poderotina; kad hoćemo da se njome otrgnemo, sve raznese vetar, i mi ostajemo zapleteni u te hladne rite, za koje smo mislili da su tako tople.“

„Od cele politike samo jednu stvar razumem, a to je pobuna.“

„Ništa nije ozbiljno na svetu osim smeha.“

„Ako čovek hoće mirno da živi, treba da živi sam i da dobro zapuši sve svoje prozore, da ne bi vazduh iz sveta dopirao unutra.“

„Moj život, o kom sam mislio da bude tako lep, tako ponosan, tako širok, tako ljubavnički, biće kao i drugi, jednolik, smišljen, glup; svršiću prava, položiću ispite, pa ću posle otići da dostojanstveno završim, da živim u kakvom malom mestu u unutrašnjosti…“

„Moje znanje se ruši pred ženama. To je, istina, poglavlje u kome idući red uvek dokazuje čoveku da ništa nije razumeo od prethodnog.“

„Ne čitajte kao što čitaju deca, da se zabavite, ni kao što čitaju ambiciozni ljudi, da nešto naučite. Ne, čitajte da biste živeli.“

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 67790
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Flober   Empty Re: Flober

Počalji od Mustra Ned Apr 09, 2017 10:41 am

[You must be registered and logged in to see this link.]
------------
[You must be registered and logged in to see this link.]

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 67790
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Flober   Empty Re: Flober

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu