Sve moje ljubavi...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Boris Leonidovič Pasternak

Strana 6 od 7 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Pon Nov 14, 2011 1:27 pm

First topic message reminder :

Boris Leonidovič Pasternak je rođen 10.januara 1890.godine. Pesnikov otac Leonid Osipovič Pasternak (1862-1945) bio je slikar, grafičar i profesor umetničke škole. Njegova se platna i danas čuvaju u Tretjakovksoj galeriji u Moskvi i u Ermitažu. Lični prijatelj Lava Tolstoja, on ilustruje roman Vaskrsenje i radi sliku Porodica L.N.Tolstoja u Jasnoj Poljani. Žena mu je R.J.Kuufman, pijanistkinja i njihovu kuću često pohode slikari, muzičari i pisci, ruski i strani. Posle revolucije u Rusiji stari Pasternak putuje sa ženom i kćerima u Nemačku (1921). Stalni boravak nalazi u Engleskoj gde živi od slikarstva, pa tu umire i on i žena mu.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Detinjstvo i mladost pesnika Pasternaka vezani su za umetničku sredinu kuće i školovanje u Moskvi. Po zavšetku gimnazije (1908) studira prava, ali ubrzo prelazi na Istorijsko-filološki fakultet Moskovskog univerziteta i završava njegov Filozofski odsek (1913). U to vreme na mladića Pasternaka ostavlja dubok utisak jednogodišnji boravak u Nemačkoj, u Berlinu, gde je sa porodicom. Po povratku (1907), zaljubljen od detinjstva u poeziju Aleksandra Bloka i u muziku A.N.Skrjabina, posećuje u Moskvi književne skupove i muzičke priredbe. Ponovo putuje u Nemačku (1912) i u Marburgu na univerzitetu sluša filozofiju; zatim odlazi u Švajcarsku i Italiju (Firencu i Veneciju) i vraća se u Rusiju (1913), da bi nastavio obrazovanje i da bi samostalno zasnovao život.

U svom umetničkom razvoju mladi Pasternak je doživeo nekoliko preokreta. Trebalo je, možda, prvo da postane slikar; zatim poput majke i oca, koji je na violončelu,- muzičar i kompozitor; onda da se posveti pravima ili filozofiji. Odlučio se najzad za poeziju, i počeo je sistematski stvarati, iz dana u dan, "kao slikari". Lirske inspiracije ranog Pasternaka razvijale su se u doba opadanja simbolizma i nastajanja futurističkog pravca u ruskoj poeziji. Zato njegovi prvi stihovi (1912) nose tragove i jedne i druge škole u zbirci Blizanac u oblacima (1914). Ali pesnik, preko tajanstvenih zvukova muzike, i uzbudljive slikarske uobrazilje, ubrzo vidi svet na nov način i u stihovima počinju preovlađavati futurističke težnje, i u to vreme prilazi grupi pesnika "Centrifuga". A posle toga on se već kreće u krugu kubofuturista i sa njihovim vođom Vladimirom Majakovskim objavljuje stihove u listu Novine (1914).

Od 1915. do 1917.godine Pasternak je zaposlen na Uralu, i posle Oktobra radi jedno vreme u prosveti, pri odeljenju za biblioteke. Pesme Iznad barijera (1912-1920) podvlače njegov humanistički stav prema životu, ratu i revoluciji, s težnjom da se oslobodi "ružnog sna" i "strašne slike života". Za ovim se nižu u poeziji glavna Pasternakova dela, s obiljem ritmike, eufonije i metafora. Zbirka Žiće je sestra moja (1922) posvećena M.J.Ljermontovu, skreće ozbiljnu pažnju na pesnika. Drugi stihovi, ne manje značajni, sa obeležjem krupnog talenta, predstavljaju duboko formiranu poetsku ličnost sa zrelim stvaranjem i utiču na mnoge mlade pesnike. To su Teme i varijacije (1923), Izabrane pesme (1926), a naročito Drugo rođenje (1932) i U ranim vozovima (1943). Valja pomenuti i Zemaljski prostor (1945), kao i razne izbore stihova, među kojima je uvek novih. Od dela sa istorijskim sadržajem pesnik piše poeme Lajtnat Šmit (1926), Devesto peta godina (1927) i Spektorski (1931), u kojima su uspeliji lirski odlomci nego tematska celina prikazana realistički.

Pasternakovu prozu zastupaju dela Detinjstvo Liversove (1924) i Pripovetke (1925), napisane subjektivistički i u psihoanalitičkom tonu; zatim, izvanredna knjiga sećanja Zaštitna povelja (1931) i roman Doktor Živago (1957), koji dobija Nobelovu nagradu 1958.godine, od koje se autor odriče.

Značajni su i Pasternakovi prevodi sa gruzijskog i nekoliko Šekspirovih drama, a prevodio je takođe Getea, Šilera, Klajsta, Rilkea, Verlena i druge. Autobiografski ogled, iz 1958, završno je delo u stvaranju Pasternaka, koji je umro 30.maja 1960. u Peredjelkinu, nedaleko od Moskve.

Pasternakov tvaročki put vezan je za M.J.Ljermontova, pesnika zvezda i snova, demona i kakvkaskih lednika. Obojica su se bunili protiv trivijalnosti, duhovnog malograđanstva, uslovnosti i ugnjetavanja. Boris Pasternak nije bio "rečitvorac" niti pronalazač nadumnog jezika ili zvezdanih izraza. Čist liričar, impresivan i individualan, on je u originalnoj formi obrađivao "duboko intimne motive" sa stihovima punim tananosti i kamerne muzike. U njima suuobličena složena, teška razmišljanja, zasnovana mahom na posmatranju burnog života i vekovnih suprotnosti. Sve zapaženo i do kraja doživljeno kazano je tu originalno, ali ne u golom vidu, već slikovito, zvučno i nadahnuto. Emotivan i misaon, Pasternak je pažljivo slagao stih, iza koga je stajao narod sa ogromnim jezičnim naslagama i ne manjim izražajnim mogućnostima. Znalac više jezika, široke obrazovanosti i kulture, on je iz ruske riznice umeo da odabere najdragoceniju građu, da je majstorski preradi, upotrebi i obeleži svojim žigom.

Maksim Gorki je rekao za Pasternaka da je to "talenat izuzetne originalnosti koji nalazi gorke trave i gorke suze, da bi nam, najzad, kada se njegov literarni put završio, ostalo konačno sagledavanje snova, umetnosti, života toga čudesnog lika savremene ruske poezije."
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole


Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:29 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
3.

NA VELIKI TJEDAN

Još posvuda je magla.
I tako rano je u svijetu
da sjaje se bez broja zvijezde i svaka kao dan je svijetla,
i kad bi samo zemlja mogla prespavala bi Uskrs
dok citaju se psalmi.

Još posvuda je magla.
I takva ranost je na svijetu, da trg je kao vjecnost duga od križanja do ugla,
a do topline i do jutra, još tisuca je ljeta.
Zemlja je posve gola, i nocima još ona
nece ni pratiti pjevace njišuci svoja zvona.
Do Velike Subote od Velikog Cetvrtka obale podriva voda i brza virova vrtnja.
Nepokrivena je i šuma, po Muci Kristova tijela stoje, k’o vjernika kolona, stabla pocrnjelih jela.
U gradu, na nevelikome prostoru, poput skupa, rešetke crkvene gleda drveca naga grupa.
U pogledu im užas. Nemir je shvatljiv stoga. Vrt se nad ogradu pruža, zemljin se remeti red: oni sahranjuju Boga.
Sjaj vide carskih vrata, crn rubac, svijece se nižu, pred placne obraze one odjednom u procesiji noseci pokrov stižu,
a dvije breze pri kapiji ponizno im se sklone.
I povorka dvorištem prode po kolniku i krajem,
pa s ulice na ulaz dode proljece, proljetni razgovor, s hostijom zrak,
s osjecajem zanosa proljetnoga.

I ožujak razbaca snijeg na portu pred bogalje, kao da izade tu covjek
i otvori pred svima kovceg da sve do konca daje.
I traje pjevanje do jutra i kad se isplakala dolazi tiše iznutra
u pustoš ulicnih lampa poslanica il’ psalam.
U ponoc tvar i put se stiša od glasina zbog proljeca cim vrijeme se proljepša – i smrt se prevladat ima Uskrsa naporima.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:35 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
4.

BIJELA NOC

Meni se daleko pricinja vrijeme, s onim peterburškim domom.
Kceri jadne spahinice stepske, studiraš, a iz Kurska si rodom.

Draga si, imaš svoje poklonike, u toj bijeloj noci nas oboje, naslonjeni kod prozora tvoga gledamo kao s nebodera dolje.
A fenjere kao leptire plinske, jutro sada prvim drhtajem tice. Price koje ti tiho pripovijedam tako na zaspalu daljinu slice!
I mi smo zahvaceni onom istom zbunjenom vjernošcu toj tajni, kao za Nevom, poput panorame, rašireni Peterburg beskrajni.
Ondje daleko, u drevnim šumama, ove noci tako proljetno bijele slavuji ljeporjecivošcu glasnom ozvucuju te šumske predjele.
Kotrlja se mahnito cvrkutanje.
Glas pticice malene i jadne razbudi ushit i unese smutnju u dubini šumice ocarane.
U ta mjesta kao strankinja bosa pristiže noc duž ogradnoga kolja i za njom se od prozora vuce trag prisluškivanog razgovora.
U odjecima govora slušanoga
po vrtovima, ogradenima letvom, grane jabukove i grane višnjine odijevaju se bjelkastim cvijetom.
I stabla se kao sablasti bijele gomilaju cijelim putom žurno kao da mašu znake oproštajne bijeloj noci što vidje tako puno.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:35 pm


[You must be registered and logged in to see this link.]5.

PROLJETNO BESPUCE

Zalaska ognji dogarali,
a bespucem kroz gluho borje na dalek salaš na Uralu jašuci vukao se covjek.
Konj kao patka gegao se, i šljapkavih potkova jeku putom je pratila u korak
voda prokljucala u lijevku.

Kad jahac puštao je uzde da korakom otada mine propuštala je tad poplava sav huk i grohot iz blizine.
Netko se smijao i plak’o, i kamen tukao o kamen,
i vrtio je vir korijenje
s njegovim išcupanim panjem.
Na požarištu od zalaska u dalekoj tamnini grana,
k’o bucno zvono od uzbune, slavuja pjesma razuzdana.
Gdje vrba veo udovicki jarugom širi da ga gleda, poput slavuja-razbojnika
sred hrastova on zviždi sedam.

Nevolji kakvoj i groznici posvetio je tu žestinu?
Kome od njegove je sacme pušcane u tom gaju ginut?
Kao da, poput šumskog duha il’ robijaša naganjana,
pred konjicku ce il’ pješacku vojarnu naših partizana.

Zemlja i nebo, šuma i polje, nalovili su mu se zvuka,
te odvagane mjere bola, ludila, srece ili muka.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:36 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]6.

RAZJAŠNJENJE

Život mi se bez razloga vrati. K’o tad niti cudno prekinute, ja sam opet na ulici  staroj k’o tog ljetnog dana i minute.
Isti ljudi, iste one brige, zalaska se požar nije smrz’o, kao kad je k zidu od Maneža vecer smrti pribila ga brzo.
Žene u toj jeftinoj odjeci isto nocu cipele si vuku.
Zatim ispod  željeznoga  krova njih potkrovlja stavljaju na muku.
Evo jedna umornim korakom izlazi polako do svog praga, popevši se zatim iz podruma kroz dvorište tada prode straga.
A ja opet spremam izgovore, i opet je sve svejedno za me. A susjeda obide dvorište, ovog puta  ostavlja  nas same.
.............................................
Ne placi i ne škubi usne, pod naponom smo žice. Nas jedno k drugom, opet, gledaj, bacit ce nehotice.
Kad udaš se, zaboravit ceš svog nereda okolnost, postati žena – krupan korak, a sluditi – herojstvo.
A ja pred cudom ženskih ruku, leda, vrata, ramena,
oduvijek, s odanošcu sluge, cijeli sam život smjeran.

Koliko god me noc okiva prstenom tuga bolnih,
najjaca težnja – za odlaskom, i strast u raskid goni.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:37 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]7.
LJETO U GRADU

Razgovor u pol glasa,
i žurnošcu svom žustrom skupljene uvis kose
s potiljka cijelim runom.
Pa ispod teškog cešlja gleda žena u šljemu, dignuvši glavu gore
s kosama sve u svemu.

A na ulici vrela
noc prijeti nevremenom, razilaze se doma pješaci stružuc petom.
Grom ucestali prasnu odjekujuci glasno,
i vjetar onda njiše na prozorima zastor.
Tad nastupa tišina pa onda lebde pare, te isponova munje šaraju nebom šare.
A kada jasno jutro, zgrijano opet mocno, osuši ulicne bare poslije pljuska nocnog,
tada ih mrko motre, zbog bunovnosti rane, mirišljave i stare
lipe još rascvjetane.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:37 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
8.

VJETAR

Ja skoncah, a ti još si živa, i vjetar rasplakani kuka, njišu se šumica i kuca,
a ne toliko svakom jelom koliko sva ta stabla tanka
s daljinom beskrajnom i cijelom kao košare jedrenjaka
na brodskom pristaništu vrelom.
I ne zbog smionosti kakve ili razbješnjenosti necim vec da za pjesme-uspavanke tebi u tuzi nadem rijeci.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:38 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
9.

HMELJ

Ispod vrbe, koju bršljan ovi, zaklon tražimo od nevremena. A ramena ogrtac nam pokri, rukama si mojim ovijena.
Griješim. Nije grmlje tog šipraga bršljanom spleteno nego hmeljom. Ma još bolje, daj ogrtac da ga sebi dolje širom razastremo.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:38 pm


[You must be registered and logged in to see this link.]
10.

BABLJE LJETO

List ribiza je kožnat i hrapav
U kuci je smijeh i stakla zvone. Tu ribaju, kisele i papre,
i klincic u marinadu tone.

Šuma, poput nekog podsmjevaca, tu galamu niz padinu stresa,
gdje je taj preplanuli ljeskovik kao spržen od vreline krijesa.
Ovdje put se do jaruge snese, ovdje se i suhog panja stara žali, kao i krparku-jesen
koja sve pomete u taj jarak.

I što svemir jednostavniji je, nego što ce reci kakav podlac,
da se šiprag u vodu zarije,
da dolazi najzad svemu konac.

Da i oci trepcu besmisleno
kad je sve pred tobom paljevina, i da cad je, jesenska i bijela,
na prozoru kao paucina.

I u vrt je kroz ogradu prolaz što se gubi dolje po strmini. Smijeh u kuci, i domaci žagor, isti žagor i smijeh u daljini.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:39 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]11.

SVADBA

Presjekavši dvorište, gosti na veselje
k nevjesti se do jutra s harmonikom sele.
Iza kucne kapije
s presvlakom od lana do sedam se stišala prica polupana.
A zorom se, usred sna, kad se spavat grabe, pojavi harmonika odlazec’ sa svadbe.
Harmonikaš zasvira na bajanu opet,
pljesak, bljesak bisera, buka, huk se prope.

I ponovo, ponovo dosjetke, becarac, krevetima pospanih pronašli su pravac.
A jedna je kao snijeg u galami s bukom kao paun plesala njišuci se kukom.
I glavicom mašuci, rukom iznad lica, plešuci po kaldrmi kao paunica.
Naglo igra, svadanje, u kolo se napnu, obuzeti tiskanjem k’o u vodu kapnu.
Probudi se dvorište, i poslovna jeka uletje u razgovor
s grmljavinom smijeha.

U nebeskom beskraju kao pjege sive golubovi u jatu
lete kamo žive.

Kao da te svatove, prateci im traga, cestitkama svadbenim tjeraju sa praga.
Život je trenutak tek, samo otopina
samih nas u drugima poput dara njina.
Samo svadba, s prozora što se dolje riva,
samo pjesma, samo san, golubica siva.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:39 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
12.
JESEN

Ukucanima dadoh razlaz, svi dragi davno raštrkani,
i svakodnevnom se samocom i priroda i srce hrani.
I gle me s tobom tu na straži. I šumom nema tko da mine. Kao u pjesmi slazi,
staze zarastoše do polovine.

A na nas ovdje motre s tugom zidovi kakve s brvnom dignu. Mi ne htjedosmo preko brane, mi cemo otvoreno ginut.
Sjest cemo na sat, ustat treceg, ja s knjigom, a ti sa šivanjem, i necemo u zoru spazit
kad prestade nam cjelivanje.

Bezbrižnije, bogatije se šumeci ospi, šumsko lišce, cašu jucerašnje gorcine današnjom tugom ne nadid’te.
Vezo, privlacnosti, ljepoto! U rujanskome šušnju budi!
U jesenji se šum sva zarij i zamri ili bar poludi.
Ti haljinu onako bacaš
kao što šumsko lišce prode, kada u zagrljaj mi padaš
u plaštu sa svilenim groždem.

Ti koraka si smrtnog blago, kad truju život – boljke mucne, a korijen je ljepote – hrabrost, i to nas jedno k drugom vuce.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:40 pm


[You must be registered and logged in to see this link.]


13.
BAJKA

Nekoc, u to vrijeme, krajem k’o iz prica, jahao je jahac
kroz stepu i cicak.

Jurio je u boj,
a u stepskom prahu tamna šuma njemu u daljini mahnu.
Srce mu je hrabro tugovalo, greblo:
»Pojila se pazi
i pritegni sedlo«.

Ne posluša jahac i uza svu buku zaletje se trkom
niz padinu šumsku.

Okrenu s kurgana, dojaha do dola, obide poljanu jašuc’ odozgora.
Side k udolini,
zatim šumskim putom izade k zvjerinjem pojilu tom mutnom.
..............................
Kraj vrela je špilja, pred špiljom je gaz.
Kao plamen sivi da tu rasu sjaj.
U rumenom dimu, što zastire zor, udaljenim zovom
oglasi se bor.

Po jaruzi onda drhtec konjanik korakom se krenu na pozivni krik.
I ugleda jahac, koplje prigrliv, glavurdu od zmaja, krljušt i rep siv.
Plamenom iz ždrijela svjetlost rasipao,
tri prstena ukrug djeve omotao.
A tijelo se zmaja kao bica sjena njihalo na vratu njegovih ramena.
Ljepotu te zemlje obicaji ištu zavezati za plijen šumskom cudovištu.
Kucice su svoje žitelji tog kraja kupovali globom okrutnom od zmaja.
Zmaj joj ovi ruku i oplete grlo, dobivši u žrtvu to celjade vrlo.
Pogleda ga s molbom jahac vrh nebesa
i koplje za borbu naprijed vrhom stresa.
Obrve mu mrke.
Oblaci, drveca. Vode. Brodi. Rijeke. Godine, stoljeca.
Konjanik u šljemu pripravan za borbu kopitom konj vjerni zmiju tjera grobu.
Konj i tijelo zmaja skupa su na pijesku U nesvijesti jahac, uz zamrlu djevu.
Podnevno je svjetlo, plavet nježna tinja, Tko li je? Carica?
Kci zemlje? Kneginja?

Cas od viška srece suza suzu stvara, cas duša u vlasti sna i zaborava.
Cas povratak zdravlja, cas mrtvilo žila,
od gubljenja krvi i slabljenja sila.
Ali srca tuku.
Cas ona, cas on sam budenja se boje, padaju u san.
Smrknute obrve. Oblaci, drveca. Vode. Brodi. Rijeke. Godine, stoljeca.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:40 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]14.

KOLOVOZ
Kao što obeca, ne prevari, probi se sunce jutros rano
sa šafranskim trakom iskošenim po zavjesi nad otomanom.
I tako vrelim pokri okerom susjednu šumu, selo moje,
i postelju i jastuk nakvašen, i zida rub, gdje knjige stoje.
Sjetih se da sam, u tom povodu
jastuk tek malo ovlaživši,svijeca je sjala. sanjao kako na ispracaj ste
po šumi jedno s drugim išli.

Išli u grupi, i sami, u paru, kada se netko sjeti tada
da šesti je kolovoza, po starom, da Gospodnja je Preobrazba.

Obicno se bez plamena svjetlo
s Tabora tada pojavljuje i jesen, jasna poput znakova,
na sebe poglede zakuje.

I prodoste kroza sitni, ništavni i ustreptali jošik goli,
u dumbirno-crvenu šumu na groblju, što kao paprenjak gori.
Sa svojim utišanim vrhovima u susjedstvu bi nebo mutno,
i pijetlovskim se tad glasovima daljina odazva otegnuto.
U šumi je, poput zemljomjerke, stajala smrt tu posred groblja, gledajuci na moje umrlo lice da jamu po mjeri iskopa.
Neciji miran glas iz blizine fizicki svatko osjecao.
A to je bivši moj glas prorocki, netaknut raspadom, zvucao:

»Zbogom, ti plaveti preobraženska i ono zlato drugog Spasa,
smekšaj mi ženskom nježnošcu posljednjom gorcinu moga kobnog casa.

Zbogom, vi godine bezvremenosti! Oprostimo se sada bolje,
ženo što izazva bezdan poniženja! Ja jesam tvoje borbe polje.
Zbogom, raširenih krila razmahu, i upornosti slobodna mašto,
i liku svijeta, u rijeci objavljenom, i cudotvorstvo, stvaralaštvo«.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:41 pm


[You must be registered and logged in to see this link.]15.

ZIMSKA NOC

Vilo na zemlju, vilo golu, sve s kraja na kraj,
svijeca je sjala na tom stolu, svijeca je sjala.
K’o mušica roj kada ljeti sav plamen pokri, pahulje zasipahu sletiv prozorski okvir.
Strijele i kružice po staklu mecava slala,
svijeca je sjala na tom stolu, svijeca je sjala.

Na obasjanome se stropu sve sjene kupe,
križanja ruku, križanja nogu, križanje sudbe.
Spadoše cipelice dvije i podom klapne.
Po haljini se vosak lije suzica lampe.
Sijeda i bijela svud se slegla ta snježna magla
Svijeca je sjala na tom stolu, svijeca je sjala.
Na svijecu puhalo iz kuta i kušnja vila
dva križolika uzdignuta andelska krila.
Vila svu veljacu
u kolu da nije stala.
Svijeca je sjala na tom stolu, svijeca je sjala.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:41 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]16.

RASTANAK

Covjek sa svoga praga gleda ne prepoznajuc doma.
Odlazak bješe poput bijega. Posvud tragovi sloma.

Po sobama je svuda kaos.
On mjeru pustošenja
ne zapaža od svojih suza dok nastupa migrena.
Od jutra cuje neku huku. Svjestan je ili bunca?
Zašto mu samo na um pada misao mora, sunca.
Kada od inja prozorskoga ne vidiš Božjeg stvora, beznade tuge dvostruko je
nalik na pustoš mora.

Ona mu bila tako draga crtama svojim, svime, kao što moru jesu bliske obale crtom plime.
Kao što potope trstike valovi poslije bura,
na dno mu duše pale njene crte i sva figura.

U doba muka i vremena života nesmiljena
ona je valom sudbe bila uz njega pribijena.
Nju bezbrojnim je preprekama, obilazec opasnost,
val nosio i nosio je i donio je strasno.
I sada njezin odlazak, nasilan, može biti, požderat ce ih ovaj raskid, s kostima tuga gristi.
I onda osvrce se covjek: pred odlazak je tako ona sve svoje iz ladica istresla naopako.
A on tumara i do mraka u slagališta svoja
stavljat ce rastrgane prnje i uzorke od kroja.
I nabovši se na šivanje s neizvadenom iglom,
odjednom vidi cijelu nju i place za se tiho.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Mustra taj Čet Jan 18, 2018 2:42 pm


[You must be registered and logged in to see this link.]


17.

SUSRET

Putove snijeg ce zasut, kosine krova pokrit, idem protegnut noge: a ti kraj vrata stojiš.
Sama i u mantilu, kaljace nemaš, kapu, boriš se s naletima
i žvaceš mokri zapuh.

Nestaju u daljini drvece i ograda.
Na uglu sama stojiš
a snijeg sveudilj pada.

S rupca ti voda curi niz rukav u manžetu i kapljice se sjajne u kosama ti pletu.
I plavim uvojcima sve ozareno bilo: lice, rubac, figura
sa jesenskim mantilom.

U ocima ti tuga, trepavice se vlaže, i cijeli tvoj se oblik u jedan dio slaže.
Kao da željezom su u surmu namocenim rezom te utisnuli ravno u srce meni.
I zauvijek se sleže u njemu mir tih crta,
i zato nema spasa
od svijeta tako tvrda.

I zato udvaja se
noc tamna k’o u rogu, i granice odredit medu nama ne mogu.
A tko smo mi i otkud, kad su u svakom ljetu ostale samo spletke,
a nema nas na svijetu?

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Boris Leonidovič Pasternak - Page 6 Empty Re: Boris Leonidovič Pasternak

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 6 od 7 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu