Sve moje ljubavi...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Luis Kerol

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Luis Kerol Empty Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Uto Avg 19, 2014 11:44 am

[You must be registered and logged in to see this link.]
Čarls Latvidž Dodžson, kako je bilo pravo ime Luisa Kerola bio je matematičar i umereno poznati pisac koji je stvarao poeziju i kratke priče koje je uglavnom objavljivao u časopisima i magazinima.
Godine 1865. Kerol je objavio knjigu koja mu je donela svetsku slavu. "Alisa u zemlji čuda" bila je vrhunac njegove književne karijere i ostala njegovo najpoznatije delo.
Čak i danas, Luisa Kerola skoro isključivo povezuju sa ovim romanom zanemarujući činjenicu da je reč bila o veoma uglednom matematičaru, profesoru na Oksfordu i čoveku koji je (pod svojim pravim imenom) objavio veliki broj naučnih radova i knjiga iz oblasti matematike i logike.
Ipak, Luis Kerol je imao još jedan hobi - fotografiju.
"Deca su mi veoma draga, osim dečaka“
Skoro deceniju pre objavljivanja romana koji će mu doneti svetsku slavu Kerol je počeo da se bavi fotografijom. Ova umetnost bila je tek u povoju, pa se Kerol uskoro istakao i postao relativno poznat. Neki zapisi iz njegovog dnevnika sugerišu da je slavni pisac imao ideju da je to posao od koga se može zaraditi za život.
Uskoro je postalo očigledno da mladi naučnik i pisac naročito voli da fotografiše decu, a još preciznije devojčice. Sve do danas ostala je poznata Kerolova izjava: "Deca su mi veoma draga, osim dečaka.“
Njegove fotografije dece slikane su u prisustvu roditelja, a mnoge od njih snimljene su u bašti, zbog prirodnog svetla koje je neophodno za dobru sliku.
Alis Lidel devojčica koja je bila inspiracija za nastanak romana
[You must be registered and logged in to see this link.]
Veruje se da je upravo jedna od njegovih malih modela - devojčica Alis Lidel bila ona koja je inspirisala Kerola da napiše roman "Alisa u zemlji čuda". Iako nikada nije potvrđeno da je mala Alis upravo ona Alisa o čijim avanturama su čitale generacije, sve do danas je ostala priča po kojoj je upravo njoj i njenim sestrama pisac ispričao prvu verziju priče.
Druga devojčica, Beatris Hač bila je omiljena Kerolova manekenka često opisivana i kao njegova muza. Bila je jedno od prve dece koju je pisac fotografisao potpuno nage, što je čak i u ono vreme bio prilično smeo i neuobičajan potez.
Sve ovo godinama je bilo predmet kontroverzi i nagađanja o prirodi odnosa Luisa Kerola i njegovih malih modela. Književnik je bio sve - od gadnog, prikrivenog pedofila, do umetnika koji nije uradio ništa pogrešno.
U dokumentarcu koji je BBC emitovao prošle godine "Tajni svet Luisa Kerola" autori su izneli tvrdnje da je Kerol čak i Alis i njene sestre fotografisao nage i da je činjenica da je porodica devojčica ubrzo posle toga prekinula svaki kontakt sa piscem, u najmanju ruku "sumnjiva".

[You must be registered and logged in to see this link.]
– Ja verujem da je on bio zaljubljen u Alis, ali da je to duboko potiskivao i da nikada nije prešao granicu pristojnosti – ispričala je Vanesa Tejt, prapraunuka Alis Lidel i dodala da je čitavog života u porodici slučaša o "čudnom" odnosu koji je Kerol imao sa njenim precima.
U njegovu odbranu, ustali su istoričari Rodžer Tejlor i Edvard Vejkling koji su izračunali da tek nešto više od polovine Kerolovih fotografija prikazuju mlade devojke, a i da to nije tačan prikaz jer oko 60% njegovog rada danas nije sačuvano. Osim ovih danas kontroverznih fotografija, Kerol je fotografisao i muškarce, žene, lutke, pse, prirodu...
Kako bilo, 1880. godine Luis Kerol je naglo prestao da se bavi fotografijom iako je imao svoj studio i bio veoma popularan. Kao razlog odustajanja naveo je da mu taj rad oduzima previše vremena i da želi da se u potpunosti posveti pisanju.


Poslednji put izmenio Mustra dana Ned Apr 09, 2017 6:37 am, izmenio ukupno 2 puta

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 4:56 am

[You must be registered and logged in to see this link.]

Čim je pre 150 godina prvi put upala u zečju rupu, jureći Belog Zeca sa prslukom i satom, postala je senzacija. Hari Poter 19. veka. Čudo koje je svom tvorcu Luisu Kerolu odmah donelo istinsku književnu slavu i, pokazaće se, trajno mesto na intimnim i objektivnim listama za sva vremena.

Kaže se da su posle Biblije i Šekspirovih dela, “Alisa u zemlji čuda” i “Alisa u svetu ogledala” najcitiranije knjige u zapadnom svetu. Prevedene su na 174 jezika, čak i na klingonski - jezik kojim govore humanoidi iz “Zvezdanih staza”! Svet ove godine obeležava vek i po od prvog objavljivanja prve knjige o Alisinim doživljajima, a u čast trajanja čarobne zemlje, Belog Zeca, ptice Dodo, velike plave gusenice sa čibukom nargile u ustima, Martovskog Zeca, Šeširdžije, lude čajanke, kraljevstva karata i igre šaha otvorene su mnogobrojne izložbe, ponavljana izdanja, održana predavanja. Britanija je objavila seriju poštanskih marki sa likovima iz ovih dela. Alisa je ponovo u žiži, ali nikada, zapravo, za njom nije ni jenjavala pomama. Padajući niz zečiji tunel, bez prestanka je ostavljala tragove u literaturi, muzici, stripovima, filmovima, naposletku u novoj čudesnoj zemlji interneta...

Nikada nijedno književno delo nije doživelo toliko različitih ekranizacija, koje su u gotovo svim raspoloživim tehnikama i žanrovima krenule još 1903. godine. Mnogi su se upoznali sa Alisom tek gledajući čuvenu Diznijevu verziju iz 1951. ili onu Tima Bartona od pre pet godina.

Neodoljivu privlačnost i arhetipsku snagu čudnih slika i likova kojima je engleski pisac ispunio stranice svojih spisa, vreme nije nimalo okrnjilo. Pisao je veliki znalac Ranko Munitić da su kroz decenije mnogobrojni stručnjaci, pesnici i vizionari otkrivali u tkivu Kerolovih fantazmagorija slojeve novih i složenih značenja. U kapitalnoj knjizi “Alisa na putu kroz podzemlje i kroz svemir” Munitić kaže da su se na njega pozivali nadrealisti i dadaisti, psihoanalitičari, ljubitelji nonsensa i crnog humora, logičari i filozofi, istraživači književne metode toka svesti, svrstavali ga u prethodnike Ajnštajnovih teorija, u pionire psihodeličnih i andergraund kreacija. U svoje priče, romane i filmove uplitali su ga Asimov, Bredberi, Džon le Kare, King, Vels, Beket, Breton, Agata Kristi, Borhes, Dizni, Lukas, Spilberg... Ne tako što su ga prepisivali, već jednostavno zato što ga se, jednom pročitanog i upamćenog, više nisu mogli osloboditi.

- Na Kerolovim stranicama naslućeno je i naznačeno mnogo od onoga što čini temeljni fond ideja, motiva i rešenja umetničke fantastike (literarne, filmske, stripovske). Poglavlja Kerolovih knjiga naprosto vrve signalima upućenim svakom pokloniku poetske fikcije. Kao što Homerov Odisej u 24 pevanja slavnog epa prevaljuje ogromno čudesno putešestvije, tako Kerolova Alisa u 24 poglavlja jednako slavnih knjiga obilazi ništa manje grandiozan fantastični lavirint - pisao je Munitić. - U najvećem broju fantastičnih priča, romana, filmova, muškarac je glavni junak. Kerol se oslanja na ličnost žene, zapravo devojčice. Spoljašnju osvajačku delatnost jednog Odiseja ili Flaša Gordona ona zamenjuje unutrašnjom spoznajnom dimenzijom, i kroz katarzu putovanja stiže do intimnog sazrevanja.

Važno je znati, isticao je Munitić, da knjige posvećene Alisinim pustolovinama nisu isključivo lektira za decu, niti je reč o jednostavnim i nerazumnim detinjim maštanjima, kako su knjigu ocenjivali londonski kritičari u vreme njenog pojavljivanja:

“Kerolov svet zapravo je ovaj naš samo okrenut naglavačke, potpuno obrnut, poput vešto izvrnute rukavice. Sve liči samo naopako, sve je slično ali u obrnutom smislu. Ove hladne pripovesti, redukovane bajke, zapravo fantastične reportaže, dela istovremeno pesničkog, matematičkog i logičkog uma, najpotpunije su umetničke inverzije kojima je ikad bila izložena pojavnost čovekove planete”.

Dve knjige o Alisi, po mišljenju profesora Zorana Paunovića, označile su sredinom prošlog veka prekretnicu u oblasti klasične književnosti namenjenoj deci, osvajanjem do tada nezamislive slobode razmišljanja i iskaza. Ogroman uspeh zabeležen neposredno po objavljivanju ovih dela, po njegovim rečima, pokazao je da se za takvom slobodom i te kako žudelo, a o njenom istinskom smislu i značaju svedoči činjenica da su likovi, situacije i jezički obrt iz “Alise” odavno postali deo folklora, zajedničkog kulturnog nasleđa - ne samo engleskog, i ne samo dečijeg.

- Čime se to Kerol presudno udaljio od onoga što je dotadašnja književnost za decu podrazumevala? Pre svega, proterao je iz svog dela svako moralisanje, svaku nametnutu pouku; ona se kod njega može pojaviti samo onda kada poželi da joj se podsmehne. Još je važnije to što Alisine fantastične avanture nisu, ma koliko to neobično zvučalo, nikakav beg od stvarnosti. Alisin svet mašte nije svet bez briga i jada; i u njemu postoje obaveze, bolne životne lekcije, krivica i kazna, srdžba i bes. Umesto uobičajenog nastojanja da se nakratko umakne u svet bez tegoba i bol, Kerol nam nenametljivo pokazuje kako da stvarnost uz pomoć mašte pretvorimo u igru, ne bismo li se na taj način lakše izborili s njom - napisao je Paunović u pogovoru “Alise” u izdanju Matice srpske.

BRILjANTNI MATEMATIČAR

ČESTO se dve knjige o Alisinim avanturama smatraju za jednu, a Kerol je “Alisu u zemlji čuda” objavio 1865, a “Alisu u svetu ogledala” 1871. godine. Iako je sam pokušao da ilustruje “zemlju čuda”, taj posao je prepustio profesionalcu ser Džonu Tenijelu, čije su ilustracije ostale zaštitni znak knjiga, proslavile ovog autora i postale primer. Pravo ime Luisa Kerola (1832-1898) bilo je Čarls Latvidž Dodžson. U početku je želeo da bude sveštenik, ali postao je briljantan matematičar i predavač na Oksfordu. Objavio je zapažena naučna dela, a pročuo se i kao umetnički fotograf po izvanrednim portretima dece. Anegdota kaže da su pisac i njegov najbolji prijatelj jednom prilikom otišli na veslanje i piknik sa trima ćerkama dekana njihovog koledža, od kojih je najstarija, Alisa Lidl, bila naročita piščeva ljubimica. Smatra se da je Kerol po njoj storio svoju književnu junakinju, mada je on to kasnije poricao. Toga dana, on je izmislio i ispričao im priču o Alisi u čarobnoj zemlji, a na insistiranje devojčice Alise kasnije ju je stavio na papir.

OD PSIHOANALIZE DO PIVA

Tridesetih godina 20. veka “zemlja čuda” bila je zgodna za psihoanalizu i tumačenje snova, sedamdesetih - za priče o eksperimentima sa drogama, kada se tvrdilo da je Kerol morao da “bude na nečemu”. Pojavljivala se u reklami za “Ginisovo” pivo, na papirićima sa LSD-om, u pesmi “Beli zec” grupe “Džeferson Erplejn”, u video spotu Gven Stefani, u “Matriksu”, u rečima kojima se Morfeus obrtaća Neu, poredeći ga sa Alisom...

Piše: B. Đorđević

Izvor: večernje novosti

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:08 am

Pre 150 godina Alisa je počela da pada kroz zečiju rupu. Ostatak priče svi znamo. Ipak o Zemlji Čuda stalno nešto novo saznajemo i otkrivamo. Tumačenja su brojna od onog da je Čarls Dodžson, poznatiji kao Luis Kerol pisao ovo delo pod uticajem haluciogenih susptanci (iako ne postoji nikakav podatak da je ovako nešto koristio) do različitih tumačenja u navodno frojdovskom stilu. Ozbiljnija tumačenja ovu knjigu, kao i knjigu „Alisa u svetu sa one strane ogledala“ vide kao slikovit i duhovit prikaz filozofije i logike. U razgovorima Alise i stanovnika Zemlje Čuda nalaze se brojna pitanja i problemi filozofije jezika, discipline koja je bila veoma popularna u Viktorijanskom periodu, kada je živeo matematičar sa pseudonimom Luis Kerol, a jedno od osnovnih pitanja koje se provlači kroz obe knjige o Alisi je „šta je značenje i kako se određuje?“. Osim toga, priče o Alisi nas navode na razmišljanja o identitetu, promenama, pamćenju, logičkim apsurdima, stvarnosti, čulima, pravilima i njihovoj relativnosti.
Činjenica je da Alisin svet nije samo zabava za najmlađe, iako je bajkovit i maštovit. Upravo zbog svoje bajkovitosti i neobičnosti, inspirisao je brojne umetnike iz različitih oblasti, a Alisina opaska sa početka romana „kakva mi je to knjiga kada nema slika i razgovora“ podstakla je najbolje ilustratore različitih perioda da svojim radovima upotpune magičnu priču. Prikazujemo vam neke od ilustracija „Alise u Zemlji Čuda“.

1. Džon Tenijel (1865.)
[You must be registered and logged in to see this link.]

Za prve ilustracije Zemlje Čuda je zaslužan Džon Tenijel koji je radio u dogovoru sa samim Kerolom. Kerol je neprestano davao svoje predloge u meri koja je Tenijela izluđivala i da nije bilo velike ljubavi prema poslu koji je radio, ilustrator bi odustao od ovog poduhvata.
_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:08 am

2. Piter Nivel (1901)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Kao i Tenijel, Nivel je bio autor političkih stripova. Njegovi crteži Zemlje Čuda su nežniji i sa blažim ivicama, a autor ne želi toliko da naglasi mističnost koliko apsurdnost ove zemlje.
_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:08 am

3. Artur Rakham (1907)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Rakhamove ilustracije Zemlje Čuda se svrstavaju među nabolje, a kako i ne bi kada je on bio jedan od najboljih britanskih ilustratora knjiga.
_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:09 am

4. Mejbl Lusi Atvel (1910)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Verovatno ilustracije koje najviše podsećaju na knjigu za decu. Njihova autorka se proslavila upravo po ilustracijama dece.
_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:11 am

5. A. E. Džekson (1915.)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Džekson je ilustrovao više romana koji spadaju u književne klasike („Robinzon Kruso“, „Guliverova putovanja“…) a njegove ilustracije Zemlje Čuda karakteriše način na koji su prikazani pokreti.
_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:12 am

6. Leonard Vajsgard (1949.)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Ilustracije spajaju estetiku prošlih vremena koja se vezuje za „zlatno doba ilustracije“ i grafički dizajn svog vremena._________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:12 am


7. Mervin Pik (1954.)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Ilustracije su se u velikoj meri razlikovale od prethodnih, a Zemlja Čuda je na njima izgledala kao opasno i zastrašujuće mesto puno stvorenja koja ne izgledaju nimalo prijateljski nastrojeno._________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:12 am


8. Salvador Dali (1969.)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Slikara koji je co život posvetio nerealnim stvarima, snu i imaginaciji, jednostavno je morala da očara Kerolova knjiga. Zato odlučuje da uradi ilustracije koje više od svih podsećaju na san pa likovi nemaju jasan oblik, ali imaju mnoštvo boja._________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:13 am


9. Beri Moser (1982.)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Za svoje ilustracije „Alise u Zemlji čuda“, pisac, slikar, i dizajner Beri Moser dobio je značajnu nagradu American Book Award._________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:13 am


10. Greg Hilderbant (1990.)
[You must be registered and logged in to see this link.]


Ilustracije pune boja delo su čuvenog ilustratora fantastike i naučne fantastike._________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:13 am


11. Helen Okseberi (1999.)

[You must be registered and logged in to see this link.]


Autorka je dobila Medalju Kejt Grinavej za ilustracije koje prikazuju Alisu kao savremeno i živahno dete puno sampouzdanja za razliku od viktorijanske uplašene i zbunjene devojčice.
_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 5:13 am

12. Rodni Metjus (2009.)
[You must be registered and logged in to see this link.]
Metjus je priznati britanski ilustrator naučne fantastike po čijem mišljenju je „Alisa u Zemlji čuda“ jedna od najboljih knjiga za decu, a Rakham njen najbolji ilustrator. Ne želeći da se poredi sa Rakhamom kome se divi, Metjus stvara sasvim drugačiju Zemlju Čuda.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Mustra taj Ned Apr 09, 2017 6:03 am

[You must be registered and logged in to see this link.]

Devojčica Alisa Lidel je bila ta koja je podstakla Kerola da napiše svoja najpoznatija dela i to samo zamolivši ga da njoj i njenim sestrama isriča jednu priču.

Na putu od Foli Bridža do Godstoua, Alisa je pitala Kerola da zabavi nju i njene sestre pričom. To nije bio neuobičajen zahtev, ali je ona ovog puta, nakon što je Kerol ispričao priču o devojčici Alisi koja upada u zečiju rupu, zamolila Kerola da tu priču za nju i zapiše.

Tako je nastao prvi rukopis onoga što će kasnije postati Alisa u Zemlji Čuda, a što je Kerol prvo nazvao Alisine avanture pod zemljom.

_________________
[You must be registered and logged in to see this link.]
Mustra
Mustra

Broj poruka : 66887
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Luis Kerol Empty Re: Luis Kerol

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu